Belgen nog altijd bij meest belaste werknemers van Europa
Foto: BELGA

Belgische werknemers vieren hun ‘tax liberation day’ dit jaar op 15 juli, dat is 24 dagen eerder dan in 2013. Toch behoren we nog altijd bij de meest belaste werknemers van Europa.

De ‘tax liberation day’ is de dag waarop een werknemer in theorie niet langer belastingen betaalt en dus voor eigen rekening begint te werken. De kalender wordt opgesteld door de Franse denktank Institut Molinari, dat zich baseert op loongegevens van de Oeso en van de nationale instituten voor de statistiek.

Na verschillende jaren de duurste werknemers in de Europese Unie te zijn geweest, zijn de Belgen nu de op vier na duurste om in dienst te nemen (na de Luxemburgers, Oostenrijkers, Nederlanders en Duitsers). Toch staan Belgen nog altijd op de negende plaats qua nettoloon.

Een werkgever in België geeft 2,01 euro uit aan een gemiddelde werknemer, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft. Dit is minder dan de piek van 2,34 euro in 2013. Het ‘reële belastingtarief’ (inclusief btw) van een Belgische werknemer bedraagt nu 53,6 procent. Het EU-gemiddelde bedraagt 44,5 procent.

De Belgische overheid int 29.326 euro van een gemiddeld Belgisch werknemersloon (exclusief btw), wat het op een na hoogste cijfer in Europa is, maar stelt hier volgens de onderzoekers niet overeenkomstige diensten tegenover. Zo staat België slechts op de vijfde plaats in de ranglijst van de gezondheidszorgsystemen opgesteld door belangenorganisatie Health Consumer Powerhouse in 2017.

Positief voor economie

De taxshift heeft wel een positieve impact gehad op de Belgische economie en haar bevolking: de werkloosheid is gedaald en het besteedbaar inkomen neemt toe. De Belgische werknemers genieten van bijna 4.000 euro meer jaarlijkse nettoloon dan in 2013, stellen de onderzoekers vast. Toch betalen de Belgen te veel voor hun regering: veel van de andere Europeanen betalen lagere belastingen en scoren hoger in gezondheidszorg, onderwijs en welzijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig