Treinbegeleiders willen staken
Mogelijk rijden geen treinen op zaterdag 27 juli
De onafhankelijke spoorvakbond OVS diende wegens aanhoudend personeelstekort een stakingsaanzegging in voor zaterdag 27 juli, net wanneer de NMBS extra treinen naar Tomorrowland inlegt en door het goede weer drukte aan de kust wordt verwacht.

De stakingsaanzegging komt er na intensief overleg tussen directie en vakbonden, waar het personeels­tekort al lang op tafel ligt. Begin deze maand werd zelfs de ‘alarmbelprocedure’ in gang gezet, maar de resultaten van de gesprekken zijn voor OVS onvoldoende.

Volgende week volgen er nog verzoeningsgesprekken, maar de inzet van de staking – ­zekerheid over toegekende vakantiedagen – lijkt voor beide partijen een breekpunt.

‘De afspraak is dat een treinbegeleider één keer per jaar een volledige week vrijaf kan nemen, maar zelfs dat kan niet altijd meer worden gegarandeerd’, aldus Joachim Permentier, van de OVS.

De NMBS benadrukt dat bij een staking de minimale dienstverlening van toepassing zal zijn. 'Ten laatste 24 uur op voorhand communiceren we welke treinen zullen rijden', aldus de spoorwegmaatschappij.