Brussel: het rommelde bij Open VLD en Ecolo
De onderhandelaars bij de voorstelling van het akkoord. Foto: BART DEWAELE

De zes partijen die het Brusselse regeerakkoord onderhandelden hebben de tekst goedgekeurd. Met lange tanden bij Open VLD, met een verrassing bij Ecolo. De nieuwe ministers zijn bekend.

Bij Open VLD duurde de discussie over het regeerakkoord lang. Pas rond 22.15 uur kwam vanuit de partij bevestiging dat het akkoord groen licht kreeg van de Brusselse afdeling, die bijeenzat op het partijhoofdkwartier. Dat Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten er niet in slaagde de MR mee aan boord te hijsen in Brussel, laat bij haar een zure nasmaak. Bovendien vindt de partijtop het Brussels akkoord te links. Partijvoorzitter Rutten was gisteravond dan ook niet op het congres. 

Het akkoord - door de tegenstanders een blanco cheque genoemd - kreeg zowat dertig procent tegenstemmen volgens Els Ampe, Sven Gatz houdt het op tien à vijftien procent. Gatz wordt minister in Brussel, maar dus zonder de steun van zijn voorzitter. Er wordt dan ook hardop gespeculeerd dat Gatz in de Vlaamse regering nog zal worden vervangen.

In Brussel wordt hij bevoegd voor Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken en Promotie van Meertaligheid.

Ook bij Ecolo was er tijd voor drama. Het regeerakkoord zelf was het probleem niet, wel de mandaten. Zeven uur duurde de discussie en ten slotte werd een van de kandidaten, gesteund door de partijtop, weggestemd. Het ging om nieuwkomer Isabelle Pauthier, de voormalige topvrouw van het Atelier de Recherche et d'Action Urbaines. De leden verkozen Barbara Trachte, die al tien jaar meedraait bij de partij.

Een duidelijke slag in het gezicht van toppolitica Zakia Khattabi die volgens het persbureau Belga duidelijk aangedaan de vergadering verliet. Trachte wordt staatssecretaris bevoegd voor Economische Transitie en Onderzoek. Ze wordt ook minister-president van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof), bevoegd voor Economie, Ambtenarenzaken, Openbaar Ambt en Gezinsbeleid.

Een en ander staat in schril contrast tot het enthousiasme bij de andere partijen. PS, Défi en one.brussels-SP.A keurden het regeerakkoord bijvoorbeeld unaniem goed. 

De namen

PS'er Rudi Vervoort zal de Brusselse regering voor de derde keer leiden. Verrassend is dat het PS-staatssecretariaat (Gelijke Kansen) naar Nawal Ben Hamou gaat. Het gewezen kamerlid stond vierde op de Brusselse kamerlijst, maar raakte op 26 mei niet verkozen. 

Bij Groen is het dan weer weinig verrassend dat formateur Elke Van den Brandt een plek in de regering krijgt. Ze wordt minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid.

Défi schuift Bernard Clerfayt, burgemeester van Schaarbeek, naar voren als minister. 

Ecolo krijgt twee posten. Naast Trachte wordt onderhandelaar Alain Maron, de man die in 2017 het schandaal rond Samusocial aan het licht bracht, minister van Klimaat.

Pascal Smet van de socialisten is niet langer minister, maar wordt staatssecretaris. Hij heeft een ruim takenpakket: Stedenbouw, Europese in Internationale Zaken, Buitenlandse Handel, en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp.