Disney-erfgename ‘razend’ na anoniem bezoek aan Disneyland
Abigail Disney Foto: WireImage

Abigail Disney heeft zelf niets meer met Disney te maken, op wat aandelen na. Toch laat ze van zich horen als het gaat over de arbeidsomstandigheden in het park. ‘De ceo moet snappen dat hij ook een werknemer is, zoals de arbeiders die kauwgum van de stoep schrapen’, zegt ze in een interview.

De erfgename bezocht Disneyland Park in Anaheim nadat een werknemer haar een bericht stuurde via Facebook. Volgens haar is ‘de gelukkigste plek op aarde’ niets meer dan een façade en kunnen de werknemers met moeite de eindjes aan elkaar knopen met het loon dat ze krijgen. ‘Al de mensen die ik sprak zeiden me dat ze moeite hadden de glimlach op hun gezicht te houden, omdat ze nadien naar huis gingen en tussen het afval op zoek moesten naar eten voor hun gezin’, zegt Disney in een interview met Yahoo News.

Razend

‘Ik was razend, want mijn grootvader leerde me net dat je de mensen die je ticket aannemen of je frisdrank uitschenken moet aanbidden’, zegt ze. ‘Toen mijn grootvader er werkte, nam hij mensen aan met het idee hen een job voor het leven te geven.’

Het bedrijf is het niet eens met Abigail Disney. 'Deze stunt is overdreven en is een verkeerde weergave en een belediging aan het adres van duizenden werknemers van Disney', zegt een woordvoerder van het bedrijf. Volgens het bedrijf bedraagt het gemiddelde loon 19,50 dollar per uur, meer dan het dubbele van het Amerikaanse minimumloon. Het startersloon is volgens Disney 15 dollar per uur.

Na haar ervaring in het park schreef Abigail Disney de ceo van Disney, Bob Iger, aan om hem te zeggen dat hij een fantastische ceo is als het op management aankomt, maar dat hij het pad naar een betere toekomst zou moeten effenen. 'Want die macht heb je.’

Disney kreeg geen antwoord op haar e-mail, maar volgens de Financial Times verwees Iger haar door naar human resources en de vele projecten die er lopen, zoals fondsen voor studiebegeleiding zodat werknemers een diploma kunnen halen.

Kritiek op loon

Het is niet de eerste keer dat Abigail Disney van zich laat horen als het gaat om de loonkloof op de arbeidsmarkt. Ze uitte zware kritiek op Iger toen zijn loonpakket met 80 procent steeg naar 65,5 miljoen dollar per jaar. Dat is volgens databedrijf Equilar 1.424 keer zo veel als het mediaanloon bij Disney. De erfgename betwist niet dat Iger een bonus verdiende, maar klaagt de enorme discrepantie aan tussen het loon van de top en dat van de medewerkers op het terrein.

Abigail Disney is de kleindochter van Roy Disney, die samen met zijn broer Walt Disney het bedrijf oprichtte. Zelf heeft ze heel wat geld geërfd van haar grootvader en grootoom, en heeft intussen naar eigen zeggen 70 miljoen dollar weggegeven. Als twintiger twijfelde ze even om gewoon haar hele fortuin weg te schenken, maar daar had ze de moed niet voor, geeft ze toe.

Beluister de podcast ‘Through her eyes’ met Abigail Disney.