Uitspraak van BAS: KV Mechelen mag geen Europees of bekervoetbal spelen
Foto: Photo News
Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft zijn definitieve vonnis bekendgemaakt in de omkopingszaak rond KV Mechelen en bevestigt dat de club zich schuldig heeft gemaakt aan competitievervalsing. KV Mechelen mag komend seizoen echter gewoon starten in 1A zonder puntenaftrek, maar wordt wel uitgesloten van Belgisch en Europees bekervoetbal.

Vorige week woensdag besliste het BAS al dat de Mechelaars niet meer konden degraderen. Vandaag werd uitspraak gedaan over de schuldvraag en werden er sancties opgelegd.

Het BAS acht KV Mechelen en vier van haar bestuurders schuldig aan daden van competitievervalsing. De club wordt veroordeeld tot één seizoen zonder deelname aan de Croky Cup. Eveneens mag Mechelen één seizoen geen Europees voetbal spelen.

'De KBVB zal de Uefa hiervan informeren en zal alles in het werk stellen teneinde de vijf Europese tickets voor onze Belgische clubs te kunnen behouden', aldus de Belgische voetbalbond in een persbericht. 'De Uefa zal haar eigen tuchtprocedure volgen.'

Dan toch nog Europees ticket voor AA Gent?

Nu het BAS KV Mechelen heeft veroordeeld, maakt AA Gent toch nog kans op Europees voetbal. Het Europese ticket van KV Mechelen kan worden doorgeschoven naar Standard, waarna Antwerp de plaats kan innemen van Standard en AA Gent de plaats van Antwerp kan innemen. Op voorwaarde dat de Uefa daarmee akkoord gaat en de beslissing uiterlijk deze week genomen wordt. Volgende week donderdag reist het Roemeense Viitorul immers al naar ons land om zijn heenwedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League te spelen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om tegen Antwerp te voetballen, maar de kans bestaat dat de Roemenen nu naar Gent zullen moeten afreizen.

KV Mechelen in 1A zonder puntenaftrek

KV Mechelen start dus net zoals Waasland-Beveren volgend seizoen in 1A zonder puntenaftrek. Beerschot en Lokeren moeten aantreden in 1B. Het BAS baseert zich voor die uitspraak op artikel B1711 van het bondsreglement. Daarin staat dat de vordering voor degradatie bij daden van competitievervalsing moet worden ingediend voor 15 juni van het ‘betrokken seizoen’.

Het ‘betrokken seizoen’ slaat volgens het BAS op het seizoen waarin de feiten zich hebben voorgedaan, niet op het seizoen waarin de feiten aan het licht zijn gekomen. Anders gezegd: de deadline om KVM te doen degraderen voor de vermeende poging tot matchfixing lag op 15 juni 2018.

Het BAS acht KV Mechelen en vier van haar bestuurders wel schuldig aan daden van competitievervalsing. Maar straft Malinwa enkel in de beker en Europa, niet in de Jupiler Pro League waar puntenaftrek dreigde.

Geen nieuwe procedure

Zowel Beerschot als Lokeren stuurde de voorbije week aan op nieuwe stappen, maar het bondsreglement voorziet daar geen nieuwe procedure voor. Omdat het BAS al een beroeps­procedure is. 'De samenstelling van de reeksen 1A en 1B wordt niet meer gewijzigd en de kalenders zijn definitief', klonk het eerder al bij de Pro League.

Waasland-Beveren: 'Opgetogen dat deze zwarte periode voorbij is'

Waasland-Beveren werd woensdag net als in eerste aanleg volledig vrijgesproken door het BAS. De uitgesproken straffen voor voorzitter Dirk Huyck (een schorsing van één jaar voorwaardelijk, meldingsplicht) en cfo Olivier Swolfs (een schorsing van één jaar effectief, meldingsplicht) worden bevestigd, bestuursleden Walter Clippeleyr en Jozef Van Remoortel zijn vrij van schuld volgens het BAS.

'Er is zo eindelijk een einde gekomen aan de langgerekte saga rond ‘sSchone Handen’. Er is genoeg gezegd en geschreven rond de zaak, eindelijk is de uitspraak er', klinkt het in een persbericht. 'De club is heel opgetogen dat deze zwarte periode eindelijk achter de rug is. Het bestuur wil dan ook iedere supporter, medewerker, partner en sympathisant bedanken die tijdens deze moeilijke periode altijd de club is blijven steunen.'