Grote planetoïde zal aarde niet raken, voorlopig toch
De planetoïde komt in 2023 nog eens in de buurt Foto: nasa

Het dreigende gevaar voor een planetoïde-inslag op de aarde, met een kracht van ongeveer honderd Hiroshima-bommen, is (tijdelijk) geweken. In 2023 komt het gevaarte nog eens in de buurt.

Het tot vijftig meter grote stuk materie, dat de naam ‘2006QV89’ kreeg, had in september de aarde kunnen raken. De kans op een botsing bedroeg volgens het Europese ruimtevaartagentschap ESA 1 op 7.299. Ter vergelijking: de kans om de Lotto te winnen met zes juiste cijfers plus het bonusnummer is 1 op 140 miljoen.

Maar het gevaarte zal onze planeet dus niet raken, zegt Rüdiger Jehn, hoofd van de dienst planetaire bescherming van het controlecentrum voor satellieten van de ESA in Darmstadt.

Met een telescoop in Chili werd begin juli een mogelijk punt geobserveerd van haar baan. Als de planetoïde daar was opgedoken, was ze gebotst met de aarde. Maar er was dus niets te zien van 2006QV89. Mogelijk kan ze in september 2023 nog een keer de aarde naderen.

870 objecten

Materie uit het heelal in deze grootteorde kan immense schade aanrichten. Zes jaar geleden richtte de explosie van een meteoriet van twintig meter verwoestingen aan in de Russische miljoenenstad Tsjeljabinsk. Er was een oorverdovende knal te horen en een schokgolf raasde over het land. De explosie van het brokstuk van 16.000 ton verwondde op 15 februari 2013 ongeveer 1.500 personen, de meesten door gesprongen ruiten. Aan duizenden gebouwen was er schade.

De ESA heeft momenteel 870 objecten op een lijst staan die mogelijk de aarde kunnen raken de komende honderd jaar. Volgens Jehn zal waarneembaar zijn hoe 2006QV89 voorbij onze planeet vliegt.