Ex-bondscoach Robert Waseige op 79-jarige leeftijd overleden
Foto: Reuters

Voormalig bondscoach Robert Waseige is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldden verschillende Waalse media, waaronder de RTBF. Hij lag sinds vorige week donderdag in het ziekenhuis Citadelle in Luik. Waseige kampte met hart- en nierproblemen.

LEES OOK. Overlijden van Robert Waseige beroert voetbalfans op sociale media: “Rip, gentleman. Heel goede herinneringen aan”

De Luikse coach sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Waseige, tussen 1999 en 2002 bondscoach van de Rode Duivels, werd in 2001 al eens geopereerd aan het hart. Sindsdien moest hij regelmatig op controle in het ziekenhuis. Zo’n standaardonderzoek bracht complicaties aan het licht en na verder onderzoek werd hij in het ziekenhuis gehouden. Daar overleed hij.

Ex-bondscoach Robert Waseige op 79-jarige leeftijd overleden
Foto: Bart Dewaele

Drie keer trainer van het jaar

Waseige was zelf een verdienstelijk verdediger bij RFC Luik en Racing White. Nadien ging de Luikenaar echter als coach aan de slag bij Winterslag. Hij stond ook aan het roer bij Standard, Lokeren, RFC Luik, Charleroi, het Portugese Sporting Lissabon en FC Brussels.

Waseige is echter vooral bekend als bondscoach van de Rode Duivels van augustus 1999 tot juni 2002. Hij werd drie keer verkozen tot trainer van het jaar en won één keer de Beker van België, in 1990 met Luik.

“Konijn op de plein”

Als Franstalige bondscoach moest Waseige de pers ook in het Nederlands te woord staan. Dat leverde opmerkelijke uitdrukkingen op als “de ene dag is een speler geblesseerd, de andere dag is hij zo fris als een konijn op de plein”. Het maakte hem niet minder populair in Vlaanderen.

Zijn vuurdoop kon alvast tellen: zijn allereerste interland was een vriendschappelijke Derby der Lage Landen, die eindigde op een vooroorlogse 5-5. Op het EK zelf liep het echter fout. Na een zege tegen Zweden (2-1) volgden nederlagen tegen Italië en Turkije (beiden 2-0), waardoor de Rode Duivels niet door de groepsfase raakten.

Genekt door Prendergast

Waseige mocht wel aanblijven en hij wist zich te plaatsen voor het WK 2002 na barragematchen tegen Tsjechië. Dat WK begon echter met een mediarel omdat uitgerekend op de dag dat de Belgische selectie naar Japan vertrok bekend dat Waseige na het wereldkampioenschap opnieuw bij Standard aan de slag zou gaan. Het zou zijn relatie met de pers tijdens dat ganse tornooi bemoeilijken, wat zelfs resulteerde in een persboycot.

Na twee puntendelingen, tegen Japan (2-2) en Tunesië (1-1), volgde een zege tegen Rusland (3-2) en kwalificatie voor de achtste finales. Daarin werd met 2-0 verloren van de latere wereldkampioen Brazilië, weliswaar pas nadat een doelpunt van aanvoerder en aanjager Marc Wilmots onterecht werd afgekeurd door de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast.

LEES OOK. Het verhaal achter de legendarische België-Nederland uit ‘99, de vuurdoop van Robert Waseige als bondscoach

Het grote voorbeeld van Marc Wilmots

Waseige zou altijd het grote voorbeeld blijven van Marc Wilmots, zijn kapitein en tien jaar later ook zelf bondscoach. Wilmots benadrukte als bondscoach in interviews altijd de invloed van zijn voormalige leermeester: “Van de zeventien-achttien trainers die ik heb gehad beschouw ik hem als een van de beste. Ik geloof in een systeem met vijf aanvallende spelers en vijf verdedigend denkende spelers. Dat systeem heb ik gekopieerd van Robert Waseige. Waseige speelde heel aanvallend, met één nummer zes. Bij hem was dat Yves Vanderhaeghe, bij mij Axel Witsel.”

Ex-bondscoach Robert Waseige op 79-jarige leeftijd overleden
Foto: REUTERS

Zijn derde periode bij Standard werd nadien een sof. Al in september werd hij - na vijf wedstrijden en slechts één punt - aan de deur gezet. Er volgden nog korte en weinig succesvolle periodes bij opnieuw Charleroi, de Algerijnse bond en FC Brussels en nadien stopte Waseige definitief. Hij trok zich terug in zijn gezinsleven en verscheen nog weinig in de media.

Standard zal ex-coach eren bij eerste thuismatch

Standard Luik laat weten “met grote droefenis” het overlijden van oud-coach Robert Waseige te hebben vernomen. De Luikenaars zullen op zaterdag 3 augustus, voor de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Zulte Waregem (om 18u00), een officieel eerbetoon laten plaatsvinden op Sclessin.

“Op deze woensdag 17 juli 2019 nemen we afscheid van een grote persoonlijkheid in het Belgisch voetbal, gekend en geapprecieerd door iedereen”, begonnen de Luikenaars hun persbericht. “Het is met grote droefenis dat we deze morgen het overlijden van Robert Waseige vernamen. Sinds zijn sportief pensioen in 2005 woonde hij regelmatig matchen bij op Sclessin en bleef hij een speciale affectie hebben met onze club. We willen ons oprecht medeleven betuigen aan zijn familie en naasten.”

Waseige was driemaal coach van Standard. Een eerste keer tussen 1976 en 1979, een tweede maal van 1994 tot 1996 en ten slotte twee maanden in de zomer van 2002. In 1995 werd hij met de Rouches vicekampioen.

“De geur van zijn sigaren blijft voor altijd in onze tribunes”

“De geur van zijn sigaren zal voor altijd in de tribunes van ons stadion blijven”, was de reactie van een andere ex-club, Sporting Charleroi.

“Robert Waseige heeft ons op deze 17 juli op 79-jarige leeftijd verlaten. De geur van zijn sigaren zal voor altijd in de tribunes van ons stadion blijven. Hij was een iconische trainer van Sporting Charleroi, die de Zebra’s in 1993 naar de finale van de beker van België leidde. In 1994 werd hij ook geëerd met de titel van trainer van het jaar”, zo reageerde Charleroi op het overlijden van Waseige.

Waseige passeerde in zijn lange carrière maar liefst drie keer bij Charleroi: van juli 1992 tot juni 1994, van juli 1997 tot juni 1999 en tenslotte van oktober 2003 tot april 2004.

.