Rutten vangt bot: Brusselse onderhandelingen gaan verder zonder MR
Foto: Photo News

Open VLD probeerde vanmiddag opnieuw om alsnog de MR aan boord te hijsen van de Brusselse regering, zonder resultaat. PS, Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en one.brussels-SP.A zitten opnieuw samen - wellicht om de landing in te zetten.

De Brusselse onderhandelaars van PS, Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en one.brussels-SP.A zitten sinds 18 uur opnieuw samen, wordt aan De Standaard bevestigd. Deze ochtend was het de bedoeling om zo snel mogelijk te landen met de vorming van een Brusselse regering. Over heel wat grote hoofdstukken voor het Brusselse regeerakkoord, met als speerpunten mobiliteit en wonen, is al een consensus.

Maar in plaats van de inhoudelijke gesprekken te starten, schortten Open VLD'ers Sven Gatz en Guy Vanhengel de onderhandelingen op. Deze namiddag zonderden de Vlaamse liberalen, inclusief voorzitster Gwendolyn Rutten, zich af in een ultieme poging om de MR aan boord te hijsen. 

De andere politieke partijen weigerden echter, waardoor de liberalen nu opnieuw met de andere vijf aan tafel zitten. Open VLD wil geen commentaar kwijt op de vraag of de MR er nu definitief af ligt.

'Echte kermis'

De liberale demarche stuit op onbegrip bij de andere partijen. 'En zeggen dat de echte kermis slechts enkele passen verwijderd is', tweette Ecolo-kopstuk Zakia Khattabi cryptisch. In afwachting van de terugkomst van Vanhengel en Gatz ging Khattabi op de Brusselse foor smoutebollen eten. 'Er wordt gepraat onder zes partijen', zei Elke Van den Brandt (Groen) eerder vandaag.

De andere partijen gingen ervan uit dat de liberalen hun strijd om als ‘blauwe familie’ deel te nemen gestaakt hadden. Maar nu de MR 'incontournable' blijkt te zijn op het niveau van de Waalse regering en Franse Gemeenschapsregering is de hoop opgeflakkerd om er ook in Brussel bij te zijn. 

‘Schaduw van de N-VA’

Gisteren hadden de besprekingen al onverwachts een dag vertraging opgelopen, wegens een vorige liberale poging om de Franstalige tegenhanger erbij te halen. De MR zou bereid zijn om de teksten die ze niet mee onderhandeld heeft, zonder grote wijzigingen te ondertekenen in ruil voor een regeringslid.

Een niet mis te verstane boodschap had ook Olivier Maingain (Défi), die samen met de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt zijn partij vertegenwoordigt. Allicht wordt die laatste de Défi-minister. ‘De MR wilt zich nu plots in deze onderhandelingen knokken, ze lijken bereid om eender welke tekst te ondertekenen als ze er maar bij zijn. Ik zie de schaduw van de N-VA achter dat manoeuvre’, verklaarde hij. ‘Trouwens, ik weet dat ook de Open VLD-onderhandelaars de wil hebben om dit project te doen slagen.’