Belgische supermarkten verkochten melkproducten van mishandelde koeien
Ook Delhaize, Albert Heijn en Colruyt verkochten melkproducten van de mishandelde koeien.

Beelden van de Duitse dierenrechtenorganisatie SOKO Tierschutz tonen aan dat koeien in het grootste melkveebedrijf van Beieren, Endres, ernstig mishandeld worden. Ook verschillende Belgische supermarkten verkopen kazen afkomstig van dat bedrijf. Dat stelt Animal Rights maandag.

De beelden van de Duitse organisatie werden in mei en juni gemaakt en werden enkele dagen geleden al verspreid in Duitsland. Ze tonen hoe melkkoeien worden geschopt en gestoken met scherpe voorwerpen en niet-transportwaardige dieren worden toch in trailers gedwongen. Er zijn ook al aanklachten ingediend tegen de bedrijfsleider en diverse medewerkers.

Een groot deel van de geproduceerde melk wordt afgenomen door kaasmaker Käserei Champignon, die onder andere Cambozola en Rougette produceert. Die kazen werden ook in België verkocht door de supermarktketens Albert Heijn, Delhaize en Colruyt, zegt Els van Campenhout, campagnecoördinator van Animal Rights. ‘Het is tijd dat de consument begrijpt dat aan zuivel net zoveel bloed kleeft als aan vlees. De koeien en kalveren verdienen medeleven.’

Käserei Champignon heeft ondertussen al meegedeeld dat het niet meer samenwerkt met het melkveebedrijf. Delhaize heeft beslist de samenwerking met Käserei Champignon ‘tot nader orde’ op te schorten. ‘We verkochten één melkproduct van hen, maar we gaan voorlopig geen nieuwe bestellingen meer plaatsen’, aldus woordvoerder Roel Dekelver. De supermarktketen vraagt aan hun leverancier ‘de nodige garanties om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren’.

‘In de Colruyt- en Okaywinkels is alleen de Cambozola te koop en in de Spar-winkels zijn zowel Cambozola als Rougette te koop’, zegt Silja Decock, persverantwoordelijke van de Colruyt Group. ‘Onze eerste stap nu is informatie inwinnen bij onze leverancier, Käserei Champignon. Ook om te vragen wanneer zij gestopt zijn met het melkveebedrijf samen te werken.’

Bekijk hieronder de beelden die de Duitse organisatie SOKO Tierschutz maakte (opgelet, schokkende beelden):