Mysterie in Maaseik opgehelderd
Foto: RAYMOND LEMMENS

Auto’s die niet meer starten. Autoruiten die plots openstaan. Defecte garagepoorten. In Maaseik gebeurden rare dingen. Maar het mysterie lijkt opgehelderd.

Een zendmast op de Maastrichtersteenweg veroorzaakte de problemen bij de buurtbewoners. Onlangs is er op de mast een frequentie voor DAB+-radio geïnstalleerd.

‘Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, red) bevestigde het probleem met de zendmast’, zegt burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD). ‘De geïnstalleerde frequentie voor digitale radio is correct, maar blijkbaar ligt het probleem bij de wagens en de ontvangsttoestelletjes van de garagepoorten. De ontvangers in wagens en garagepoorten gaan in conflict met de frequentie voor DAB+. Voor de poorten kan een filter, waarvan de installatiekosten tien tot twintig euro bedragen, het probleem al verhelpen. Voor de auto’s zouden de getroffen mensen naar hun garage moeten stappen om te zien hoe het probleem kan worden opgelost. De mensen van het BIPT zullen ook nog ter plaatse komen.’

De bewuste zendmast staat op het terrein van het hoofdkantoor van de politiezone Maasland.

Het is nog niet duidelijk of en op welke manier de getroffen personen hun kosten kunnen verhalen. De burgemeester ontving voorlopig een vijftiental meldingen. Maar mogelijk zijn meer buurtbewoners getroffen, aangezien veel mensen in de verlofperiode niet thuis zijn.