Weggelopen Australische tieners stranden 1.000 kilometer van huis
Surfers op de kust van Rockhampton, de plek waar de kinderen vertrokken zijn. Foto: epa-efe

De politie heeft zondagavond vier Australische kinderen opgepakt die thuis waren weggelopen. Met een gestolen wagen legden ze zowat 1.000 kilometer af.

Dat heeft de Australische politie maandag meegedeeld. De vier kinderen - tussen tien en veertien jaar oud - waren zaterdag vertrokken in Rockhampton, in de deelstaat Queensland. Ze hadden de wagen van een van de vaders gestolen en hadden ook contant geld en vishengels bij zich. Een van de jongeren had een afscheidsbrief achtergelaten voor de familie.

De politie kon het kwartet pas zondagavond tegenhouden. Dat gebeurde in Grafton, in de staat New South Wales, bijna duizend kilometer ten zuiden van hun vertrekpunt.

De politieagenten moesten de wagen met geweld openen, omdat de kinderen zich erin hadden opgesloten. Niemand werd gewond, zo zegt politie-inspecteur Darren Williams.

Niet betaald

De politie heeft de kinderen nog niet kunnen ondervragen, aangezien dat alleen kan gebeuren in aanwezigheid van een van de ouders. Williams zegt wel dat de lange tocht wellicht nog een staartje krijgt: geen van de vier kinderen was in het bezit van een rijbewijs. Bovendien worden ze er ook van verdacht niet te hebben betaald in twee tankstations.