Op de Franse nationale feestdag heeft president Emmanuel Macron de troepen geschouwd. Na het defilé braken relletjes uit.

Manifestanten, naar eigen zeggen van de gele hesjes-beweging - zochten er de confrontatie op met agenten. In totaal zijn 175 personen in de Franse hoofdstad opgepakt, meldt de politieprefectuur van Parijs.

De betogers droegen niet de karakteristieke fluohesjes, maar beweerden wel in naam van de gele hesjes-beweging te betogen. Ze zouden een barricade hebben opgeworpen met hekken die voor het defilé voorzien waren. De politie probeerde hen te verdrijven met traangas.

Volgens Le Parisien zouden in totaal meerdere honderden 'gilets jaunes' zich onder de gewone toeschouwers hebben gemengd. De hele dag al waren er sporadische confrontaties met de ordediensten.

Boegeroep

Eerder vond op de Champs-Elysées in Parijs de traditionele schouwing van de troepen plaats. De parade stond in het teken van de Europese militaire samenwerking. In totaal namen er zowat 4.300 soldaten, 196 voertuigen, 237 paarden, 69 vliegtuigen en 39 helikopters aan deel.

Macron werd om tien uur rondgereden in een open voertuig van het leger. Tijdens zijn passage was er boegeroep te horen.

Tot de prominenten die mee de troepen mogen schouwen behoren onder meer de Belgische premier en toekomstig voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, de Duitse kanselier Angela Merkel, en de Nederlandse premier Mark Rutte.

Er staat ook nog een lunch met hen gepland. In een vooraf gegeven statement liet Macron weten dat ‘het versterken van het vermogen om samen te handelen’ zijn prioriteit is. Hij is al langer pleitbezorger van meer militaire samenwerking binnen Europa.