Democraten willen Trump beletten Iran aan te vallen
Foto: AFP

Als Trump zelf het initiatief wil nemen om Iran aan te vallen, dan heeft hij daarvoor de goedkeuring van het Congres nodig. Dat heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, met een meerderheid van Democraten, beslist. Maar mogelijk stemt de Senaat die resolutie alsnog weg.

In het Huis stemden 251 leden voor de maatregel en 170 tegen. Een twintigtal Republikeinen voegde zich bij de Democratische meerderheid. De maatregel is goedgekeurd als een wijziging aan een jaarlijkse defensiewet. De bevoegdheid van de uitvoerende macht om te reageren op aanvallen van Iran, blijft weliswaar ongehinderd.

Het is nog niet duidelijk hoe de Senaat, met een Republikeinse meerderheid, zal stemmen. Een recente poging in de Senaat om een soortgelijke maatregel goed te keuren, mislukte.

‘De Amerikanen kwamen bij elkaar rond het idee dat we een oorlog met Iran moeten vermijden’, aldus Ro Khanna, een Democraat die de maatregel in het Huis steunde.

De spanningen tussen de VS en Iran zijn sterk opgelopen. Zo zijn er beschuldigingen dat Iran betrokken zou zijn bij aanvallen op olietankers op zee. Iran haalde ook een Amerikaanse drone neer.