Beerschot legt bom onder competitie
Foto: Belga
De competitie in de Jupiler Pro League dreigt eind juli niet van start te kunnen gaan. De Brusselse rechtbank ging in op de eis van Beerschot om de kalender nog niet vast te leggen.

De samenstelling van de reeks in eerste klasse A en B mag nog niet definitief vastgelegd worden. Dat heeft de voorzitter van de Brusselse ­ondernemingsrechtbank beslist na een eenzijdig verzoekschrift dat Beerschot vrijdagnamiddag heeft ingediend.  De club stapte bij hoogdringendheid naar de rechter en kreeg enkele uren later gelijk. 

De Belgische voetbalbond en de Pro League ­wilden uiterlijk op 15 juli de voetbalkalender definitief maken met KV Mechelen en Waasland-Beveren en zonder Beerschot en SC Lokeren. Maar de rechtbank vindt nu dat het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) eerst een definitieve uitspraak moet doen over de schuld of onschuld van KV Mechelen en Waasland-Beveren in de affaire Schone Handen. 

Het BAS besliste deze week dat KV Mechelen en Waasland-Beveren niet moesten degraderen omdat degradatie niet kon volgens het reglement van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.  Voor een beslissing over de schuld en eventuele andere sanctie wil het BAS meer tijd nemen. 

Maar dat mag niet, zo vindt de rechtbank. ‘Omdat het eventueel schuldig bevinden van KV Mechelen kan leiden tot de schrapping van de club of tot een beslissing dat KV Mechelen de competitie niet met de eerste ploeg mag spelen’, zegt Thomas Gillis, de advocaat van Beerschot. 

Beerschot stuurde al een deurwaarder op pad om de beschikking bij de voetbalbond te laten betekenen.

BAS moet zich reppen

De uitspraak maakt de onzekerheid over de competitiestart opnieuw groter. Het BAS heeft in principe tot in augustus tijd om zich uit te spreken, maar zal zich nu toch moeten reppen als het de start van de competitie niet in het gedrang wil brengen. De competitiestart in 1A is voorzien voor het weekend van 26 tot 28 juli.  Beerschot en Lokeren willen  niet in 1B spelen en pleiten voor een competitie in 1A met twee ploegen extra. Ook wegens de Europese competities heeft België baat bij een spoedige beslissing van het BAS. Het staat nog altijd niet definitief vast wie Europees voetbal speelt. Op 25 juli moet al een Belgische ploeg Europees aan de slag.