Nice schiet drie jaar na aanslag weer vuurwerk af op promenade
Foto: AFP

De Franse stad Nice organiseert zaterdagavond 13 juli opnieuw vuurwerk ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag op 14 juli. Dat is de eerste keer sinds de dodelijke aanslag van 14 juli 2016.

Dat heeft het stadsbestuur aangekondigd. Op vraag van organisaties die de families van de slachtoffers vertegenwoordigen, zal het vuurwerk op 13 juli en niet op 14 juli plaatsvinden. Het vuurwerk zal de lucht ingaan vanop een vaartuig voor de quai des Etats-Unis, in het verlengde van de beroemde promenade des Anglais.

Het thema zal de ‘wedergeboorte’ en ‘terugkeer naar het leven’ zijn, aldus de stad. Het vuurwerk wordt vergezeld door hoopvolle muziek.

Op 14 juli, de Franse nationale feestdag, zal een eerbetoon plaatsvinden voor de slachtoffers. ‘s Ochtends is er een culturele ceremonie. ’s Avonds concerteert het filharmonisch orkest van Nice en daarna, precies op 22.34 uur, het exacte moment van de aanslag, zullen aan zee 86 lichtbundels de lucht in schijnen.

Vrachtwagen

Mohamed Lahouaiej Bouhlel reed met een vrachtwagen in op de menigte op de drukke promenade des Anglais, na het vuurwerk op 14 juli 2016. Bij de door terreurorganisatie IS opgeëiste aanslag vielen 86 doden.