Italiaanse renner gespietst door een losgekomen plank op piste in Gent
Foto: Erik Soberon
Lorenzo Gobbo, een Italiaanse jonge renner, is vrijdag ernstig gewond geraakt bij een ongeval in het Wielercentrum Eddy Merckx in Gent. Bij een val werd hij doorspietst door een enorm stuk hout, uit de wielerbaan zelf. Het houtstuk doorboorde de coureur in zijn zij. Hij werd geopereerd in het ziekenhuis.

Het ongeval deed zich voor tijdens het Europees Kampioenschap baanwielrennen voor de jongeren. In de discipline scratch, een individuele wedstrijd voor de renners waarbij alleen de eindsprint telt, kwam de Italiaan Lorenzo Gobbo ten val. Bij die valpartij raakte één van zijn pedalen zwaar de houten piste. Daarbij kwam één van de planken los. Het houtstuk van meer dan 40 cm doorboorde de renner in de zijde. De Italiaan bleef wel bij bewustzijn, en al bij al zou het bloeden ook zijn mee gevallen. Hij werd onmiddellijk overgebracht naar het ziekenhuis in Gent, waar een operatie nodig was.

Volgens de directeur van de Wielerbond Vlaanderen, Frank Glorieux, is zo’n incident niet uitzonderlijk. 'De piste bestaat uit een parketvloer. De planken kunnen loskomen bij een valpartij. In het buitenland is al meer gebeurd dat zo’n splinter loskomt. In dit geval ging het wel om een zwaar stuk hout.'

Na het afvoeren van de renner en het herstel van de piste aan de Blaarmeerssen gingen de wedstrijden wel normaal door. Aan het EK nemen 423 teams deel, afkomstig uit 23 landen.

De collega’s van de onfortuinlijke renner zetten vrijdagmiddag hun handtekening op een steunkaartje. Frank Glorieux trok er nadien mee naar het ziekenhuis. 'Ik wil die jongeman bezoeken, en persoonlijk ook vaststellen hoe het met hem is.'