Waarom het einde van België nu snel kan komen en hoe uiterst rechts Russisch geld zoekt
Foto: Herman Wouters/hh
Ongevraagd kregen we zicht op wat rock-'n-roll in de Vlaamse politiek: nachten vol pinten en dronken rijden, karaoke en dure escortemeisjes die het koosnaampje 'Suske' krijgen in mails over fout dienstbetoon. Made by de N-VA, de partij die de Vlaamse regering ondergeschikt maakt aan de federale formatie. Dit zijn twaalf van de interessantste artikels van de voorbije week.

 

1 Het Belgische eindspel is geen sciencefiction

Twee partijen, de N-VA en Vlaams Belang, willen de andere partijen in de doodlopende straat houden waarin het land gesukkeld is, schrijft Luc Huyse op de opiniepagina’s. Met een schok wordt duidelijk: hoewel weinigen het willen, kan het einde van België snel komen. Dat is het Belgienspiel. Dat desnoods gespeeld wordt tegen de belangen van de bevolking in.

2 Terug naar de Tour van ‘69

‘Terwijl De Standaard meldt dat volgens een VN-studie zwaarlijvigheid slechter is voor de gezondheid dan kettingroken, pakt Julien Stevens de gele trui af van Eddy Merckx.’ Het is maandag 30 juni 1969, rit 2 van Woluwe naar Maastricht. Marc Mercy, nu eindredacteur bij De Standaard maar met een carrière vol sportjournalistiek achter de kiezen, schrijft een heerlijke dagelijkse Tour-column.

3 ‘Woonbonus tweede verblijf kost evenveel als financiering sociale huurwoning’

Een kwart van alle hypotheken wordt afgesloten voor een tweede woning. Ook die aankoop levert een fiscaal voordeel op. Wat betekent dat de overheid die aankoop ondersteunt. Maar zou dat kloppen, dat tweede verblijven de overheid evenveel kosten als sociale huurwoningen?

4 La Dolce Vita is goedkoper geworden

Is het geen goed idee om dat tweede verblijf in Italië te kopen? Anders dan in Spanje zakken de prijzen er al zeven jaar ononderbroken. Al hangt het natuurlijk af van de streek. Neem nu Toscane …

5 Ticket naar het gewone leven

Je kunt de highlights uit de reisgids afvinken, maar wat een reis memorabel maakt, zijn toch die onvoorziene en ongeplande ontmoetingen. Lieve Van de Velde houdt een pleidooi voor rondhangen. Welkom in Zomertijd, de zomerreeks met verhalen over vriendschap, durf en kleine revoluties.

6 De Moskou-connectie van Salvini’s Lega

In Italië dook een geluidsopname op waarin de voormalige woordvoerder van Matteo Salvini in Moskou onderhandelt met drie Russen over tientallen miljoenen euro’s aan illegale fondsen voor de grootste partij van Italië. Als de tape echt is, wordt dit het eerste harde bewijs van Russische pogingen om uiterst rechtse partijen in de EU te financieren. Ine Roox en Roeland Termote spraken met de hoofdrolspelers.

7 De duisternis van Rammsteins romantische rock

Columnist Ignaas Devisch linkte in een zomerse column de vuurspuwerij van Rammstein met de nazi’s en de Holocaust. Dat heeft hij geweten. Onder de vele fans van Rammstein blijken, naast schreeuwers, ook bovenmatig veel filosofen en doctors in de Duitse letterkunde. En dus schoten al snel de citaten van Schopenhauer, Safranski en Zizek over en weer. Heerlijk. Want centraal ligt de vraag hoe een natie met haar duisternis leeft.

8 Mechelse handen blijven besmeurd

KV Mechelen degradeert niet, al staan de pogingen tot matchfixing niet ter discussie. Wat een zonde, vindt Filip Joos, voor een club die zichzelf ooit met de haren uit het moeras trok en daar zoveel sympathie mee oogstte. Schuld bekennen en straf aanvaarden was de enige juiste weg.

9 Macron gaat voorop in strijd tegen internethaat

Het Franse parlement keurt een wet goed die platformen verplicht om haatberichten binnen de 24 uur te verwijderen. Dat is een reuzensprong in de regulering van Facebook, Google en Twitter en een cruciaal debat over vrijheid en verantwoordelijkheid. Almaar meer landen dwingen hen om de verantwoordelijkheid te nemen voor wat op hun platformen verschijnt.

 

10 Er zat vooral vrouwtjesvis in Romeinse vissaus

De as van een uitbarsting van de Vesuvius bedolf ook een vissauswinkel in Pompeii. Met welke vis maakten de Romeinen die saus? Leve de archeologie.

11 Waar blijft de man die zo vrolijk een vrouwelijk orgasme beschrijft?

Merkwaardig hoe mannen zich nauwelijks in een vrouwelijk perspectief verplaatsen, vooral niet als ze over seks schrijven, stelt Maria Vlaar vast. Nochtans zijn lezers vooral vrouwen. Gelukkig is er beterschap op komst: de jongste generatie schrijvers bestaat voor een verbluffend groot deel uit vrouwen die biseksueel zijn, lesbisch of genderneutraal.

12 Speeltuin van sensaties

Een tip voor wie naar Londen kan: mis Olafur Eliasson niet in Tate Modern. Zijn wonderlijke kunst wedijvert met zijn ecologische activisme, maar die zitten elkaar helemaal niet in de weg. Van Geert Van der Speeten krijgt hij vijf sterren.