Britse Elizabeth Banks boekt eerste profzege in Giro Rosa, Annemiek van Vleuten blijft in het roze
Foto: Photo News

De Britse Elizabeth Banks (Bigla Pro Cycling) heeft de achtste rit gewonnen in de Giro Rosa. Ze boekte op haar 28e haar eerste profoverwinning. De Amerikaanse Leah Thomas werd tweede, de Italiaanse Soraya Paladin derde. Sofie De Vuyst finishte als vijfde. De Nederlandse Annemiek van Vleuten (Mitchelton-SCOTT) blijft leider.

Daags voor het aansnijden van het slotweekend kreeg het peloton van de Ronde van Italië voor vrouwen een rit van 133 kilometer voor de wielen tussen Vittorio Veneto en Maniago, met een vlakke aanloop en finale, maar middenin twee stevige beklimmingen. Daar liet Van Vleuten zich opmerken. En ontstond nadien een vlucht van elf andere rensters, onder wie De Vuyst en veldrijdster Alice Maria Arzuffi.

De kopgroep sloeg een kloof van drie minuten op het peloton en mocht het dus uitvechten voor de ritzege. De eerste aanvalster werd daarbij beloond. Banks ging aan de haal met ruim tien kilometer te gaan en in de achtergrond counterde haar Amerikaanse ploeggenote Thomas de aanvalspogingen van de anderen. Thomas zou in de natte straten van Maniago zelfs nog voor de dubbel zorgen voor Bigla, door plaats twee te veroveren, voor de neus van Paladin. Van Vleuten finishte in het peloton en begint met ruime voorsprong aan de laatste twee etappes. (belga)