De West-Vlaamse N-VA’er Wilfried Vandaele wordt door zijn partij voordragen als nieuwe (tijdelijke) voorzitter van het Vlaams Parlement. Het Vlaams Parlement komt zaterdag bijeen om zich over die voordracht te buigen. Vandaele moet Kris Van Dijck opvolgen, die gisteren ontslag nam.

Waarnemend parlementsvoorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang) riep vrijdagochtend het Uitgebreid Bureau samen, dat is het Vast Bureau van het parlement aangevuld met de fractieleiders, om zich ‘te beraden over het ontslag van de voorzitter’.

Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan en parlementslid sinds 2009, werd er door N-VA voorgedragen. Hij wordt gezien als een consensusfiguur over de partijgrenzen heen. In het parlement volgde Vandaele de voorbije tien jaar vooral de dossiers cultuur en media en natuur en leefmilieu op.

'Wij hebben daarom als grootste Vlaams partij snel geschakeld en Wilfried Vandaele naar voor geschoven als de nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement', zegt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. 'Wilfried heeft toegezegd en zal met volle toewijding, zoals we hem kennen, de handschoen opnemen. De fractieleiders van de andere partijen spraken ook hun vertrouwen uit in Wilfried, maar het is nu aan het parlement om zijn benoeming in een plenaire zitting te bekrachtigen.'

De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement moet wel nog samenkomen om de voorgedragen kandidaat te bevestigen als voorzitter. Het Bureau besloot dat dat zaterdag al zal gebeuren.