Gedeeltelijke maansverduistering op komst
Themabeeld maan. Foto: Photo News

Volksterrenwachten laten weten dat dinsdag een gedeeltelijke maansverduistering op komst is. Omstreeks 22.02 uur trekt de maan doorheen de schaduw van de aarde. Dan wordt de linkerkant van de vollemaan langzaam donkerder.

Minuut na minuut trekt de maan dan dieper doorheen die schaduw, met de maximale verduistering omstreeks 23.31 uur. Dan is zowat 65 procent van de diameter van de maan verduisterd. Daarna trekt het hemellichaam weer weg uit die schaduw. Het laatste donkere stukje maan komt om 00.59 uur terug tevoorschijn uit de schaduw.

Wie volgens volkssterrenwacht Mira in Grimbergen goed oplet, en bij heldere hemel, kan zien dat de vollemaan dan nog niet zijn volle intensiteit bereikt heeft. Rond de schaduw van de aarde zit ook nog een zwakkere bijschaduw. Pas na 02.00 uur is alles terug ‘normaal’.

De gedeeltelijke maansverduistering zal, in tegenstelling tot de zonsverduistering van vorige week, in een groot gebied zichtbaar zijn. Op elke plek waar de maan boven de horizon staat, kan men genieten van dit verschijnsel, zegt volkssterrenwacht Urania in Hove.

De maan staat op dit moment laag boven de Belgische horizon. Op het tijdstip van maximale verduistering zal de maan slechts 10 graden boven de horizon staan. Het begin van de eclips zal dus niet haalbaar zijn: dan staat de maan zelfs maar één schamele graad boven de horizon.