82 technici Proximus krijgen ander statuut
Foto: Photo News

Proximus en Orange België gaan hun mobiele toegangsnetwerken met elkaar delen. Ze richten daarvoor een nieuwe joint venture op. De vakbonden klagen over de verplichte overstap van 82 werknemers, en vrezen een ‘ontmanteling’ van Proximus.

Tegen het einde van het jaar moet een definitieve overeenkomst uit de bus komen. Proximus en Orange krijgen elk de helft van de joint venture in handen.

Er vallen geen ontslagen door de operatie. Maar 82 voltijdse werknemers van Proximus zullen wel de overstap naar de joint venture moeten maken, zo klagen de vakbonden aan. Het gaat om technici en ingenieurs die instaan voor het beheer van de netwerken.

‘Die mensen worden verplicht om een stabiel bedrijf te verlaten’, zegt Ben Coremans (ACV Transcom). ‘Hun activiteit behoort nochtans tot de core business van Proximus. Dit lijkt dus op een ontmanteling van het bedrijf’, zo klaagt hij aan.

‘We hadden gehoopt om hierover nog te kunnen onderhandelen, maar voor de raad van bestuur is dit al beslist beleid’, betreurt ook Bart Neyens (ACOD), die het heeft over een ‘aanval op de sociale dialoog’. ‘Ik vrees dat dit op lange termijn erg nadelig zal zijn voor arbeidsomstandigheden van de werknemers.’

Neyens stelt zich ook vragen bij de 50/50-verdeling in de joint venture. ‘Ik vrees dat Orange hierdoor zal gaan lopen met de vruchten van de investeringen die Proximus jarenlang gedaan heeft.’