BAS buigt zich op 18 juli over sancties voor Anderlecht na stopgezette Clasico: match achter gesloten deuren of niet?
Foto: BELGA

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zal zich op donderdag 18 juli buigen over de sancties voor RSC Anderlecht, naar aanleiding van de gestaakte play-offwedstrijd vorig seizoen op bezoek bij Standard op 12 april. Dat werd donderdag door het BAS bevestigd.

Een boete van in totaal 6.000 euro, waarvan 1.000 uit een voorwaardelijke straf, de 5-0 forfaitnederlaag, een verplichte sensibiliseringscampagne en op de koop toe ook nog een match achter gesloten deuren. De gevolgen van de definitief gestaakte Clasico van 12 april op het veld van Standard zijn immens voor RSCA. Nochtans had huisadvocaat Luc Deleu uitvoerig uitgelegd aan de drie zetelende rechters van de Geschillencommissie Hoger Beroep dat de boosdoeners niet eens eigen supporters waren.

BAS buigt zich op 18 juli over sancties voor Anderlecht na stopgezette Clasico: match achter gesloten deuren of niet?
Foto: BELGA

Match achter gesloten deuren?

Paars-wit kon alle straffen slikken, maar niet de match achter gesloten deuren. Daardoor zouden de Brusselaars bij de start van het nieuwe seizoen ruim 1,2 miljoen euro in rook zien opgaan. RSC Anderlecht besliste dan ook in beroep te gaan en de zaak aanhangig te maken bij het BAS. “Gezien de zware inspanningen die RSC Anderlecht levert om de veiligheid te garanderen tijdens wedstrijden, gaat de club in beroep tegen de wedstrijd achter gesloten deuren”, klonk het eind april in een persbericht.

RSC Anderlecht voelt zich gesterkt door een uitspraak van het BAS in 2017. De laatste Belgische wedstrijd die definitief gestaakt werd, was immers de Waalse derby tussen Charleroi en Standard op 4 december 2016. De clash in het Stade du Pays werd toen stilgelegd bij een 1-3 voorsprong voor Standard en nooit meer verder afgewerkt. Geen van beide clubs kreeg punten, omdat ze verantwoordelijk werden gehouden voor de incidenten. In eerste aanleg kreeg Standard ook twee matchen achter gesloten deuren opgelegd, maar die werden via het BAS geschrapt.

Als het BAS de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep van 30 april bevestigt, beleeft Vincent Kompany met RSCA, thuis tegen KV Oostende op 27 juli, een competitiedebuut in een leeg stadion.