Stella McCartney maakt volledig recycleerbare trui

De Britse ontwerpster Stella McCartney heeft samen met Adidas als eerste een trui ontworpen voor een commercieel merk die volledig recycleerbaar is. Het kledingstuk kreeg de naam ‘Infinite Hoodie’ en maakt deel uit van haar collectie voor sportmerk Adidas.

De trui bestaat voor zestig procent uit het gepatenteerde NuCycl, een materiaal dat ontstaat op basis van de draden van oude kledingstukken. De andere veertig procent bestaat uit biologisch katoen, verzameld uit kleding die al op stortplaatsen was beland. De trui kan vermalen worden tot pulp, waaruit opnieuw garen kunnen gemaakt worden. De technologie achter deze pull kwam er in samenwerking met het innovatieve textielbedrijf Evrnu. 

Van de trui bestaan momenteel nog maar vijftig prototypes die pas eind dit jaar beschikbaar zijn, omdat het productieproces zo intensief is. McCartney is wel van plan nog meer exemplaren te maken in de toekomst, maar er is nog geen informatie over de kostprijs. ‘De modewereld is een van de meest vervuilende industrieën voor ons milieu. We kunnen niet langer wachten om te zoeken naar antwoorden en alternatieven’, zei ze in een statement. Door het probleem van textielafval met een open geest te benaderen, kunnen we de industrie in het algemeen helpen om meer duurzame oplossingen in de praktijk te brengen.’

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by adidas (@adidas) on

 

Stella McCartney kwam eerder deze week al in het nieuws met een opmerkelijke uitspraak in de Britse krant The Guardian. ‘Als je niets dringend moet wassen, doe het dan ook niet. En een vuil maatpak? Laat het opdrogen en borstel het er nadien af’, zei ze. Minder wassen is volgens haar beter voor de kleren en minder belastend voor het milieu.