Airbnb wordt transparanter na klachten over prijsaanduidingen
Foto: AFP

De Europese Commissie tikten Airbnb vorig jaar op de vingers omdat de prijzen en voorwaarden voor de huur van kamers en woningen niet voldoende transparant waren. Nu heeft Airbnb de manier waarop het zijn aanbod presenteert in overeenstemming gebracht met de Europese normen.

In het verleden doken er bij een boeking op de volgende pagina’s soms extra lokale taksen, schoonmaakvergoedingen of andere verplichte bijkomende kosten op. Dat klopt niet volgens de Europese Commissie en de Europese consumenteninstanties. Na onderhandelingen zal Airbnb voortaan onmiddellijk de volledige prijs tonen.

‘Voortaan kunnen consumenten erop betrouwen dat de prijs die ze op de eerste pagina zien ook de eindprijs zal zijn’, zegt eurocommissaris Vera Jourova. De Tsjechische verwacht dat ook de concurrerende platforms snel het voorbeeld van Airbnb zullen volgen.

Behalve die toezegging heeft Airbnb er ook voor gezorgd dat consumenten duidelijk zien of een accommodatie wordt verhuurd door een particulier of een professional. En er is ook een makkelijk toegankelijke link naar de bemiddelingsdienst bij geschillen. Het platform legt consumenten nu ook duidelijk uit dat ze in eigen land een rechtszaak tegen Airbnb kunnen aanspannen en dat ze lokale verhuurders kunnen aanklagen bij schade of letsel.