Iraanse schepen wilden beslag leggen op Britse olietanker in de Golf
Themabeeld van de Britse HMS Montrose op patrouille in de Straat van Hormuz. Foto: AP

Vijf gewapende schepen van de Iraanse Revolutionaire Garde hebben woensdag zonder succes geprobeerd om beslag te leggen op een Britse olietanker in de Golf. Dat meldt CNN op gezag van ‘twee Amerikaanse functionarissen met directe kennis van het incident’.

De tanker, de British Heritage, voer de Straat van Hormuz binnen – een strategisch belangrijke doorgangsroute voor olie – toen hij werd benaderd door minstens drie Iraanse schepen, aldus CNN.

Het verhaal wordt bevestigd door een woordvoerder van de Britse regering.

De Iraniërs droegen de tanker op om van traject te veranderen en in Iraanse territoriale wateren te stoppen. Het Britse marineschip HMS Montrose, dat de tanker begeleidde, manoeuvreerde zich meteen tussen de tanker en de Iraanse schepen en richtte zijn wapens op de Iraanse boten met het bevel weg te varen. Wat de Iraniërs ook deden. Het hele voorval werd gefilmd door een Amerikaans vliegtuig.

Iran ontkent de beschuldigingen en noemt ze waardeloos. ‘De Britten vertellen dit enkel om de spanningen wat op te drijven’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif

Groot-Brittannië hield vorige week samen met de lokale autoriteiten een Iraanse olietanker tegen in Gibraltar. Er werd vermoed dat die tanker olie ging leveren in Syrië, wat betekent dat EU-sancties overtreden zouden worden. De actie zorgde voor een diplomatieke rel tussen Groot-Brittannië en Iran en Teheran riep onder meer de Britse ambassadeur in Iran op het matje. De Iraanse president Hassan Rohani waarschuwde Londen woensdag ook nog voor de ‘gevolgen’ van de Britse demarche.