Google springt slordig om met huiskamer-opnames
Foto: Shutterstock

Opnames van de Google Home-luidsprekers in Vlaamse huiskamers komen bij onderaannemers te­­recht. De VRT kon er ruim dui­­­zend van beluisteren.

Slimme luidsprekers als de Google Home en de Amazon Echo reageren, via hun ingebouwde microfoon, op gesproken commando’s. Wie zo’n toestel in huis haalt, weet dus dat Google of Amazon, althans hun computers, ‘meeluisteren’. Maar blijkbaar luisteren er ook mensen, en die werken niet noodzakelijk voor Google en Amazon zelf.

De VRT zegt gecontacteerd te zijn door een Belg die voor een niet genoemde ‘grote onderaannemer’ van Google werkt. Die man luistert blijkbaar dagelijks naar opnames uit Vlaamse en Nederlandse huiskamers om ze letterlijk uit te schrijven. En zo zouden er, volgens de VRT, een tiental mensen zijn in Vlaanderen en ­Nederland.

‘Dat onrechtstreekse medewerkers van Google naar zulke opnames kunnen luisteren, roept privacy-vragen op’, schrijft de website vrtnws.be. De medewerkers weten niet van wie de opnames zijn die ze beluisteren. Maar de VRT stelde vast dat de inhoud van de opgenomen fragmenten soms toch toelaat de spreker te identificeren.

Per ongeluk

In theorie zullen slimme luidsprekers alleen uw commando’s aan hun adres opnemen, niet de rest van de conversatie in uw huiskamer. De virtuele assistent in de luidspreker, wacht namelijk op een actiewoord – bij Google is dat ‘Hey Google’, bij de Amazon Echo is dat ‘Alexa’. Maar dat werkt niet feilloos: als je iets zegt dat een beetje lijkt op ‘Hey Google’ of ‘Alexa’ (‘avec ça’ in het Frans is een typisch voorbeeld) opent de slimme luidspreker een internetverbinding en wordt je stemgeluid opgenomen om het commando te interpreteren en uit te voeren.

Van de 1.000 opnames die de VRT te horen kreeg, waren er 153 op deze manier, per ongeluk dus, opgenomen. Het ging onder meer om huiselijke ruzies. In andere gevallen was de persoon in kwestie porno aan het opzoeken.

Eén van de bronnen van de VRT zou op een bepaald moment een opname hebben gehoord van een vrouw die duidelijk in nood was. Voor wat een medewerker in dat geval moet doen, bestaan blijkbaar geen richtlijnen.

Klacht

Om Google Assistant te verbeteren, wordt een klein gedeelte van de opnames naderhand door professionals beluisterd om te zien of ze correct werden geïnterpreteerd door de slimme luidspreker. Dat is niet echt een geheim, maar erg duidelijk hebben Google en Amazon dat nooit gemaakt. Volgens Google gaat het om 1 op de 500 opnames die op die manier wordt gecontroleerd. Bij Google Home kun je die mogelijkheid uitschakelen via de instellingen, maar eenvoudig is dat niet.

Een gelijkaardig verhaal dook in april van dit jaar al op in verband met Amazon. Bloomberg berichtte toen dat opnames van de Echo luidspreker terechtkwamen bij werknemers van Amazon zelf, maar ook bij mensen die voor onderaannemers werkten in landen als Costa Rica, India en Roemenië. Dat verhaal kreeg inmiddels een juridisch staartje: er volgde een klacht wegens de schending van de privacy van minderjarigen.

Reactie

Google laat in een blogpost weten dat zijn privacy- en beveiligingsteams het lekken van de audiofragmenten onderzoekt. 'We zullen actie ondernemen. We houden onze waarborgen opnieuw tegen het licht om te voorkomen dat dit soort misbruik in de toekomst kan plaatsvinden.' 'We hebben een breed scala aan maatregelen om de privacy van onze gebruikers te beschermen. Zo beoordelen de taalexperts slechts bij benadering 0,2% van alle audiofragmenten, die bovendien niet zijn gekoppeld aan gebruikersaccounts. Ook krijgen de taalexperts de opdracht om niet te transcriberen wanneer er achtergrondgesprekken of andere geluiden zijn te horen, maar alleen als de fragmenten aan Google zijn gericht.' (jvt)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in