Poetin noemt windenergie ‘schadelijk voor wilde dieren, voornamelijk voor wormen’
Foto: AP

De Russische president Vladimir Poetin stelde dinsdag in een speech grote vragen bij windenergie. Volgens hem zijn de grote turbines namelijk schadelijk voor vogels en wormen.

Rusland, een van de grootste producenten van fossiele brandstoffen ter wereld, blijft achter op andere landen wat de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, betreft.

Volgens Poetin is daar echter een reden voor. ‘Windenergie is op zich goed, maar wordt er wel rekening gehouden met de vogels? Hoeveel vogels sterven er niet door de turbines?’, zei de Russische president tijdens een persconferentie in de Russische stad Jekaterinenburg.

‘Windturbines veroorzaken bovendien trillingen, waardoor wormen naar boven komen uit de grond’, vervolgde Poetin. ‘Geloof me maar, dit is geen grap.’

Amper hernieuwbare energie

Poetin voegde er nog aan toe dat mensen helemaal niet willen leven in een landschap dat volstaat met windmolens en zonnepanelen.

Rusland is tot vandaag de op twee na grootste olieproducent en de op een na grootste gasleverancier ter wereld. De winning van olie en gas is goed voor 40 procent van alle inkomsten van het land. Hernieuwbare energie wordt er amper tot niet geproduceerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in