Bij een aanrijding tussen een auto en een trein zijn vanochtend in Zele vier gewonden gevallen. Eén iemand verkeert nog in levensgevaar. Het ongeval werd veroorzaakt door een jonge automobilist zonder rijbewijs.

Het incident gebeurde om 6.45 uur. De trein tussen Sint-Niklaas en Kortrijk botste op een auto op de overweg van de Lokerenbaan in Zele. In de auto zaten vier mensen.

De wagen werd door de trein in de flank gegrepen en zo’n 50 meter meegesleurd. Gelukkig reed de trein niet op volle snelheid, want hij was al aan het afremmen om halt te houden in het station van Zele, zo’n 200 meter verderop. Toch was de klap hevig. 

‘Om een nog onduidelijke reden kwam de wagen tot stilstand op de sporen’, klonk het aanvankelijk. Maar later op de dag kwam meer duidelijkheid.

Volgens het parket is de auto langs de neergelaten slagboom geslalomd en daardoor gegrepen door de trein. De bestuurder was een jongeman van 20 uit Hamme. Het parket zegt dat hij volgens de eerste vaststellingen geen rijbewijs had.

De jongeman raakte slechts lichtgewond en is voor verhoor meegenomen door de politie.

Op de betrokken trein zaten zo’n 150 passagiers. Zij werden bijna twee uur later van de trein gehaald. Zij konden in het station op een andere trein stappen en met een flinke vertraging hun reis verder zetten. 

Het Nieuwsblad kon met een van de passagiers praten. 'Ik had zoals steeds de trein in Lokeren genomen om naar mijn werk in Brussel te sporen. Net voor het binnenrijden van het station in Zele, waar de trein sowieso moest stoppen, hoorden we de trein luid claxonneren en meteen hard in remmen gaan. We reden toen niet meer zo snel. Van mensen die vooraan in de eerste wagon zaten hoorden we dan meteen dat er een voertuig op de sporen stond dat was aangereden,' zegt Giovanni Ferrari.

Infrabel (uitbater van het spoornet)  betreurt dat, ondanks vele campagnes, er nog steeds mensen zijn die niet beseffen hoe gevaarlijk het is om een gesloten overweg te negeren.

Tussen Lokeren en Dendermonde is woensdag geen treinverkeer mogelijk, vermoedelijk houdt de hinder de hele dag aan. Het wrak en de trein zullen getakeld moeten worden, en een wissel moet waarschijnlijk hersteld worden. Spoormaatschappij NMBS legt vervangbussen in.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig