Instagram zet nieuwe tools in in strijd tegen cyberpesten
Instagram introduceert twee tools in de strijd tegen cyberpesten. Foto: AFP

Instagram heeft twee tools uitgebracht die cyberpesten moeten tegengaan, nadat het socialemediaplatform te kampen kreeg met kritiek omdat ze niet genoeg zouden doen tegen cyberpesten.

Sociale media zijn al vaker het mikpunt van kritiek geweest in verband met cyberpesten. Voor Instagram is dat niet anders. Daarom heeft het platform aangekondigd dat er twee nieuwe tools gecreëerd zijn die ervoor moeten zorgen dat het cyberpesten vermindert.

De eerste tool zorgt ervoor dat mensen die een beledigende boodschap willen posten, eerst nog de vraag krijgen of ze zeker zijn dat ze het bericht willen verzenden. Dat geeft hen de tijd om eerst na te denken over hun bericht voor ze het online zetten. ‘En zo komt het bericht niet tot bij de ontvanger’, verklaart Adam Mosseri, topman bij Instagram. De tool maakt gebruik van artificiële intelligentie om beledigende woorden in een bericht te detecteren.

Restricties

De tweede tool, met de toepasselijke naam Restrict, zorgt ervoor dat gebruikers de mogelijkheid hebben om andere accounts restricties op te leggen. Zo zullen afzenders nog wel beledigende berichten kunnen sturen, maar zal de ontvanger deze berichten niet kunnen lezen. De cyberpester weet niet dat er op zijn berichten een restrictie ligt en kan ook niet zien wanneer de andere gebruiker online is.

Voorheen konden gebruikers enkel accounts blokkeren, maar veel jongeren zagen daar tegenop omdat de pester weet wanneer die geblokkeerd wordt en dat zou de situatie alleen maar erger maken.

Wet tegen internethaat

De tools komen er net op het moment dat Frankrijk een wet tegen internethaat goedkeurt. Die wet zegt dat socialemediaplatformen haatdragende berichten binnen de 24 uur moeten verwijderen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze een boete opgelegd krijgen tot vier procent van hun wereldwijde omzet.