Stella McCartney: ‘Als je iets niet absoluut moet schoonmaken, maak het dan niet schoon’
Foto: Photo News

De Britse modeontwerpster Stella McCartney is gekant tegen de stomerij en het wassen van kleren in het algemeen.

‘Ik gooi spullen niet zomaar in de wasmachine omdat ze gedragen zijn’, zegt McCartney aan de Britse krant The Guardian. De ontwerpster van het gelijknamige luxelabel vertelt dat ze tijdens haar opleiding tot kleermaakster in de Londense straat Savile Row heeft geleerd dat de ook stomerij eigenlijk niet vaak nodig is.

‘De regel om een maatpak weer proper te krijgen, is om het niet naar de droogkuis te brengen. Raak het niet aan, laat het vuil drogen en borstel het erna af’, zegt ze.

En hoe zit het dan met andere kleren? ‘Daarbij is de vuistregel: als je iets niet absoluut moet schoonmaken, maak het dan niet schoon’, klinkt het. McCartney gaat verder dat ze niet elke dag van beha wisselt en dat ze de wasmachine niet vult met stuks die ze gewoon gedragen heeft. ‘Ik ben uitzonderlijk hygiënisch, maar ik ben geen fan van de stomerij of kleren wassen tout court.’

Duurzaam

Minder wassen is volgens haar beter voor de kleren en minder belastend voor het milieu. Dat zegt ze al langer. Een groot deel van de microplastics die in de oceanen terechtkomen, zijn inderdaad afkomstig uit onze kledingkast. Hoe meer we onze kleren wassen, hoe meer microplastics vrijkomen. Bovendien verslijten ze sneller.

Stella McCartney is een van de luxemerken die hard inzet op duurzame, diervriendelijke mode. Ze zegt ‘neen’ tegen bont en ook leder wordt uit haar collecties geweerd. Vorig jaar resulteerde een samenwerking met Adidas in een collectie Stan Smith-sneakers waarvoor geen leder werd gebruikt. Verder zet ze zich ook in om een veganistische versie van wol uit te vinden.