Salah Abdeslam weigert schadevergoeding van Franse staat
Salah Abdeslam Foto: rr

De Franse staat moet terrorist Salah Abdeslam 500 euro schadevergoeding betalen. Abdeslam heeft echter al laten weten af te zien van dat geld. Dat meldt Het Nieuwsblad dinsdag na berichtgeving in Le Figaro.

De Franse staat werd veroordeeld tot het betalen van de schadevergoeding aan Salah Abdeslam, de enige overlevende van het zelfmoordcommando dat de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs uitvoerde. Abdeslam werd in het begin van zijn gevangenschap in Frankrijk 24 uur per dag in zijn cel gefilmd, terwijl het daarvoor ontbrak aan een wettelijk kader.

De toenmalige Franse justitieminister, Jean-Jacques Urvoas, had daar een speciaal besluit voor uitgevaardigd. Maar dat werd door een administratieve rechtbank en de Raad van State teruggefloten. Pas op 27 juli 2016 zette de minister orde op zaken door een aangepaste wet door het parlement te jagen.

Abdeslam werd in april 2018 veroordeeld tot twintig jaar cel voor moordpoging op agenten in een terroristische context. In Frankrijk wacht hij in voorlopige hechtenis het proces over de aanslagen in Parijs af.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig