Schade van cyberaanval bij Asco loopt in de miljoenen
Foto: ddl

Bij de producent van vliegtuigonderdelen Asco in Zaventem zijn maandag alle duizend werknemers opnieuw aan de slag gegaan. De schade na de cyberaanval loopt in de miljoenen euro’s.

Asco werd op 7 juni het slachtoffer van een cyberaanval op het interne informaticasysteem. Dat leidde tot technische werkloosheid. Aan die tijdelijke situatie is maandag een einde gekomen.

‘Alle duizend werknemers zijn weer aan de slag’, zegt hr-manager Vicky Welvaert. ‘Ook de laatste 150 bedienden in ondersteunende IT-diensten gingen opnieuw aan het werk.’

Voor het berekenen van de finale impact op het bedrijf is het nog te vroeg. ‘We hebben nog geen exacte raming van de schade. Maar die loopt al zeker in de miljoenen euro’s. En de schade loopt nog op door consultants die we in huis moesten halen en extra shiften en personeel.’

Asco werft momenteel een honderdtal tijdelijke werkkrachten aan om te helpen bij het inhalen van de opgelopen achterstand. ‘Dat zal volstaan om tegen het einde van dit jaar die achterstand weg te werken’, stelt Welvaert.

Het parket van Halle-Vilvoorde is volop bezig met het gerechtelijk onderzoek. ‘Het is nog te vroeg om daarover al informatie te verschaffen’, zegt woordvoerder Gilles Blondeau.