Ternat gaat strijd aan met 'tanktoerisme'
Vlak bij de op- en afritten van de E40 in Ternat liggen verschillende tankstations. Foto: jvi

Om de verkeersdrukte op de Assesteenweg aan te pakken, zal het gemeentebestuur van Ternat een bijkomende belasting heffen op tankstations. Die moet vrachtwagenchauffeurs ontmoedigen om de snelweg te verlaten om goedkoop te tanken in de gemeente.

Ternat ligt aan een afrit van de E40 en is voor truckers die de ring rond Brussel op moeten een populaire plek om een voorraad goedkope diesel in te slaan. Aan de Assesteenweg zijn namelijk op korte afstand van elkaar meerdere tankstations, die elkaar met lage prijzen beconcurreren.

Op de laatste gemeenteraad voor de zomer besliste de meerderheid daarom dat er een belasting komt op ‘motorbrandstofdistributieapparaten’. Wat eigenlijk betekent dat de tankstations meer moeten betalen voor de zogenaamde hogedebietpompen, die door vrachtwagens worden gebruikt. Gewone automobilisten zouden geen prijsverhoging merken.

Vrachtwagenchauffeurs lieten vanmorgen op Radio 1 horen dat ze het oneens zijn met de maatregel, en dat ze denken dat de beslissing weinig zal opbrengen: ze gaan gewoon elders tanken.

Maar burgemeester Michel Vanderhasselt (CD&V) had op voorhand al aangegeven dat hij zich daar bewust van is. De bedoeling is ook niet om extra inkomsten te vergaren, maar net om het ‘tanktoerisme’ op de verzadigde Assesteenweg te ontmoedigen.