De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag uitgehaald naar de Britse ambassadeur in Washington die Trump in een reeks gelekte memo’s ‘onbeholpen’ en ‘onbekwaam’ noemde. 'We zullen niet langer met hem werken.'

‘De ambassadeur heeft het Verenigd Koninkrijk geen dienst bewezen. Dat kan ik je zeggen’, zei de president vlak voor zijn vertrek uit New Jersey naar Washington over Kim Darroch. ‘We zijn geen grote fans van die man. Ik kan dingen over hem zeggen, maar ik ga er mij niet druk om maken’, aldus Trump.

Later haalde hij nog eens uit op Twitter. 'Ik ben erg kritisch geweest over de manier waarop het Verenigd Koninkrijk en premier Theresa May de Brexit afhandelen. Wat een puinhoop hebben zij en haar vertegenwoordigers gecreëerd. Ik zei haar hoe ze het moet aanpakken, maar ze ging voor een andere manier. Ik ken de ambassadeur niet, maar hij is niet geliefd in de VS. We zullen niet langer met hem werken. Het goede nieuws is dat het prachtige Verenigd Koninkrijk binnenkort een nieuwe premier heeft. Hoewel ik vorige maand van het geweldige staatsbezoek heb genoten, was ik vooral onder de indruk van de Queen!'

De Britse regering heeft intussen gezegd dat het een formeel onderzoek start naar het lek. In een eerdere verklaring ontkende het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken de authenticiteit van de memo’s niet en stelde het dat het Britse publiek ‘van onze ambassadeurs kan verwachten dat het ministers een eerlijke, onverbloemde beoordeling geeft van de politieke situatie in hun landen’.

De memo’s van Darroch lekten uit via de Mail on Sunday. De ambassadeur schrijft erin dat de regering van de Amerikaanse president ‘onbeholpen’ en ‘onbekwaam’ handelt en dat president Donald Trump onzekerheid uitstraalt. Daarnaast raadt hij regeringsleden aan de nieuwsverhalen over de machtsstrijd in het Witte Huis te geloven, hoewel Trump die zelf altijd afdoet als fake news. De ambassadeur verwachtte ook niet dat het beter wordt.

Toch mogen de Britten Trump niet bij voorbaat afschrijven, omdat hij, zo vervolgt Darroch, al bijna heel zijn leven lang genoemd wordt in schandalen en daarmee weg komt. Een herverkiezing van Trump in 2020 sluit de Britse ambassadeur dan ook niet uit. In een memo van vorige maand schrijft hij dat zijn diehardfans even enthousiast zijn als in 2016 en dat zijn Republikeinse partij ‘vierkant achter hem staat’.