De rechts-conservatieve partij Nea Dimokratia (ND) heeft de verkiezingen in Griekenland gewonnen. Premier Alexis Tsipras geeft de nederlaag van zijn partij, Syriza, toe.

Volgens de officiële resultaten (driekwart van de stemmen geteld) haalt de ND van Kyriakos Mitsotakis 39.6 procent. Dat is acht procentpunten meer dan het Syriza van de Griekse premier Alexis Tsipras. De linkse partij eindigt op 31.6 procent.

De uittredende Griekse premie Tsipras heeft zijn nederlaag bij de vervroegde parlementsverkiezingen toegegeven. Tijdens een persconferentie in Athene verklaarde Tsipras dat hij de macht maandag al zal overdragen aan Mitsotakis. 'Om Griekenland te brengen naar waar het nu staat, moesten we moeilijke beslissingen nemen met een hoge politieke kost', zei hij over het verlies. 'Syriza regeerde tijdens het moeilijkste moment in de moderne geschiedenis van Griekenland.' Hij gaf toe dat er fouten werden gemaakt, maar dat zijn partij wel de doelstelling heeft bereikt om Griekenland te verlossen van besparingsmaatregelen.

Minder belastingen

Mitsotakis wordt de nieuwe premier en de rechts-conservatieve partij zal een meerderheid hebben in het Griekse parlement. Vermoedelijk haalt ND 158 van de 300 zitjes binnen. 'Vandaag beginnen we een moeilijk gevecht', zei de 51-jarige Mitsotakis tijdens zijn overwinningsspeech. 'We gaan de handen uit de mouwen moeten steken.' De beloftes die Mitsotakis moet waarmaken zijn niet min: minder belastingen, hogere lonen en meer investeringen. Mitsotakis verklaarde ook de transparantie en meritocratie terug te zullen brengen naar Griekenland, en de stem van zijn land luider te zullen doen klinken in Europa.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft Mitsotakis gefeliciteerd met zijn 'duidelijke overwinning', maar voegde eraan toe dat 'er nog veel te doen is' om Griekenland er weer helemaal bovenop te helpen.

De Griekse resultaten liggen in lijn met de verwachtingen en de peilingen. De ND, onder leiding van Kyriakos Mitsotakis, won in mei namelijk al de Europese verkiezingen. ND haalde toen negen procentpunten meer dan Syriza.

De sociaaldemocratische Beweging voor Verandering haalt volgens persagentschap Bloomberg 7.9 procent van de stemmen. De Griekse Communistische Partij haalt 5,4 procent, de uiterst rechtse partij Griekse Oplossing 3,8 procent en het linkse DiEM25 3,5 procent. De extreemrechtse partij Gouden Dageraad zou onder de kiesdrempel van drie procent eindigen (2.9 procent).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in