Greta Thunberg over uitspraak Opec-topman: ‘Grootste compliment’
Foto: EPA-EFE

Dat de Opec zich zorgen maakt over de wereldwijde klimaatacties, zien de klimaatactivisten als een compliment.

‘Dank u! Ons grootste compliment tot nu toe’, tweette de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg over de uitspraken van Mohammed Barkindo.

 

De secretaris-generaal van de Opec heeft gezegd dat de wereldwijde klimaatprotesten mogelijk de grootste bedreiging zijn voor de industrie van fossiele brandstoffen. Hij ziet een ‘toenemende massamobilisatie in de publieke opinie tegen olie’. En die begint volgens hem beleidsmakers en bedrijven te beïnvloeden, waaronder ook investeringen in de industrie.

De topman van het grootste oliekartel ter wereld zei dat kinderen van Opec-medewerkers vragen beginnen te stellen over hun toekomst ‘omdat ze hun leeftijdsgenoten op straat zien actievoeren tegen deze industrie’.

Hoewel Barkindo de klimaatactivisten beschuldigt van mensen te misleiden met onwetenschappelijke argumenten, zien de activisten zijn uitspraken als een teken dat hun inspanningen lonen.

De Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, bestaat uit de veertien landen die samen 80 procent van de bekende oliereserves bezitten. Ze wil de productie opdrijven, wat de strijd tegen de opwarming van de aarde moeilijker maakt.