Franse komiek Dieudonné veroordeeld tot drie jaar cel
Foto: AFP

Een Parijse rechtbank heeft de controversiële Franse komiek Dieudonné M’bala M’bala tot drie jaar gevangenisstraf - waarvan één jaar voorwaardelijk - veroordeeld. Hij maakte zich schuldig aan belastingontduiking en witwassen, zo melden Franse media.

Dieudonné werd veroordeeld voor sociale fraude ten nadele van zijn onderneming (Productions de la Plume), witwassen, belastingfraude en het niet betalen van schadevergoedingen aan antiracistische verenigingen. Het gaat over misdrijven die werden gepleegd tussen 2009 en 2014.

De rechter veroordeelde ook zijn partner Noémie Montagne, als bedrijfsleider van hun bedrijf. Zij kreeg achttien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De advocaat van Montagne liet al weten in beroep te gaan.

Het koppel mag tien jaar lang geen bedrijf runnen en de rechtbank nam ook grote sommen cash geld in beslag die tijdens het onderzoek naar boven kwamen. Les Productions de la Plume kreeg daarnaast een boete van 50.000 euro wegens belastingontduiking.

Verheerlijking terreur

Tijdens het hele proces, dat plaatsvond tussen eind maart en begin april, zou de 53-jarige komiek geen commentaar hebben gegeven en wilde hij alleen maar kwijt dat hij onschuldig is.

In het verleden kwam Dieudonné al vaak in opspraak, onder andere voor antisemitische uitspraken en verheerlijking van terreur.