De zoo van Planckendael heeft heuglijk nieuws, zebra Nele beviel van Uzuri. Haar naam betekent schoonheid in het Swahili. Nieuwsgierige bezoekers kunnen al een kijkje gaan nemen op de savanne van de zoo.

Uzuri staat hoog en droog op haar poten, die al bijna even lang zijn als die van haar mama. Volgens de zoo zorgt mama Nele goed voor haar jong. ‘Ze houdt haar dicht bij zich en beschermt haar tegen de enthousiaste aandacht van jong hengstje Tamu’, laat Planckendael weten.

Planckendael verwelkomt pasgeboren zebra Uzuri
Foto: Planckendael

De bevalling liet even op zich wachten, maar de moeder en haar jong stellen het prima. Uzuri is de eerste dochter van Nele en André. Ze heeft een opvallend driehoekje op haar borst. Eind november werd al een hengstje Tamu geboren van dezelfde vader maar een andere moeder. André kwam vorig jaar over uit Salzburg.

Zebra’s zijn te herkennen aan het strepenpatroon op hun borst. Nele heeft een hartvormige vlek, haar dochter Uzuri een opvallend driehoekje op haar borst.

Kweekprogramma

Planckendael neemt deel aan een kweekprogramma van grévyzebra’s, die in het wild een bedreigde soort zijn. Er zijn in het wild nog maar zo’n 2.800 van deze soort over. Ze hebben smalle strepen en grote oren.

Planckendael heeft nu zeven zebra’s. Het is niet de bedoeling dat die allemaal blijven. Als de veulens een paar jaar oud zijn, wordt bekeken in welke andere dierentuin ze terechtkunnen om te kweken. ‘Dat zal gebeuren na een aanbeveling van de stamboekhouder’, klinkt het bij Planckendael.