Handboek tegen gedwongen huwelijken: ‘Ziet ze er ongelukkig uit?’
Proces wegens eremoord en gedwongen huwelijk Foto: Lisa Van Damme; LVD

De strijd tegen gedwongen huwelijken moet forser, vindt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Een handleiding voor ambtenaren van de burgerlijke stand moet helpen slachtoffers sneller op te sporen. Dat melden De Morgen, Het Laatste Nieuws en Le Soir vrijdag.

Gedwongen huwelijken komen volgens de officiële cijfers niet zo vaak voor. 82 aangiftes werden de voorbije vier jaar bij de parketten gedaan. Volgens het Instituut voor de Gelijkheid van Man en Vrouw is het slecht ‘het topje van de ijsberg’. ‘Slachtoffers durven er niet voor uitkomen. Wie de familie-eer in het gedrang brengt, kan dat met de dood bekopen’, zegt Marijke Weewauters in De Morgen.

De kloof tussen praktijk en aangiftes moet gedicht worden. Ambtenaren van de burgerlijke stand zullen daarom een lijst met vragen voor ogen krijgen bij de aangifte van een huwelijk. Het gaat volgens de kranten om vragen als: ‘Ziet ze er ongelukkig uit? Mag ze van haar man het woord nemen? Kan ze in dezelfde taal communiceren? Zijn de meegekomen familieleden er om in de vreugde te delen of lijken ze vooral te controleren?’

De ‘risicohuwelijken’ zijn klaarblijkelijk diegene die tijdens een schoolvakantie worden aangemeld, die waarbij één van de partijen geen wettelijke verblijfsvergunning heeft of die waarbij één van de twee ouder of jonger is. Die gevallen kunnen wijzen op dwang.