Charles Michel: ‘MR moet bladzijde omslaan en teleurgestelde burgers terugwinnen’
Charles Michel. Foto: EPA-EFE

MR-voorzitter en aftredend premier Charles Michel, die op 1 december voorzitter wordt van de Europese Raad, heeft donderdag zijn partij opgeroepen om ‘de bladzijde om te slaan en burgers die teleurgesteld zijn door de Zweedse coalitie terug te winnen’.

Sinds Michel werd aangeduid om Europees president Donald Tusk op te volgen, wordt er gespeculeerd over de toekomst van de MR. Michels mandaat als voorzitter van de Franstalige liberalen loopt in theorie tot het einde van de regeringsonderhandelingen, die hij voor zijn partij leidt. Maar de complexiteit van de politieke situatie na de verkiezingen zou er kunnen voor zorgen dat die uitlopen tot na 1 december, het moment waarop hij voorzitter wordt van de Europese Raad.

Donderdagavond sprak Michel voor het eerst over het overdragen van de fakkel. Hij deed dat toen hij het woord nam voor de lokale verkozenen in Perwez in Waals-Brabant, waar hij in mei verkozen werd.

‘Tussen nu en december gaan we proberen, in gesloten rangen en in eenheid, ervoor te zorgen dat de regeringsonderhandelingen zo goed als mogelijk verlopen, om het project te organiseren waarin wij geloven. Het is bijzonder voor mij om daarover te spreken. We gaan de overgang organiseren en zuurstof geven, zodat we een nieuwe bladzijde kunnen omslaan’, zei Michel.

Charles Michel verdedigde de keuze voor een Zweedse coalitie, die volgens hem noodzakelijk was voor de stabiliteit van het land en op socio-economisch vlak. ‘Deze regeringssamenstelling was uitzonderlijk: slechts één Franstalige partij en dus een zeer luide oppositie.’

Toegewijde militant

De MR verloor stemmen bij de verkiezingen in mei. ‘We moeten proberen om de komende vijf jaar helder te zijn in onze diagnose, over onze sterke en zwakke punten, om een aantal teleurgestelde burgers terug te winnen’, zei Michel.

‘Ik verlaat de politiek niet, ik verlaat België niet, ik zal een toegewijde militant blijven met alle reserves nodig in mijn functie’, voegde hij eraan toe.