Tanker met olie voor Syrië in Gibraltar tegengehouden door Britse marine
De Grace 1 werd in Gibraltar aan de ketting gelegd. Foto: AP

De autoriteiten van Gibraltar, dat onder Brits bestuur staat, en de Britse marine hebben woensdag een supertanker tegengehouden. Ze vermoedden dat het schip - ondanks Europese sancties - olie zou leveren aan Syrië, zo heeft de plaatselijke regeringsleider Fabian Picardo donderdag bekendgemaakt.

‘Wij hebben redenen te geloven dat de Grace 1 een lading ruwe olie wilde brengen naar de Banias-raffinaderij in Syrië’, aldus Picardo. Die raffinaderij is voorwerp van Europese sancties tegen Damascus.

Volgens gespecialiseerde bronnen zou de lading aan boord van het schip uit Iran komen. De supertanker vaart volgens de databank BalticShipping.com onder Panamase vlag.

Bij de actie om de tanker te stoppen was ook de Britse marine betrokken. Sinds 1713 is Gibraltar, in het uiterste zuiden van het Iberische schiereiland, een Brits overzees gebied.

Brandstofcrisis

Door de sancties tegen het regime van president Bashar al-Assad kent Syrië al maanden een brandstofcrisis. Leveringen uit Iran moesten wat soelaas bieden.

Voor de burgeroorlog in 2011 uitbrak, produceerde Syrië zelf ongeveer 400.000 vaten olie per dag. Nu zijn dit er nog maar 24.000, te weinig om zelfbedruipend te zijn.

Ambassadeur op matje

Als reactie riep Iran donderdag de Britse ambassadeur in Teheran op het matje. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde het ‘illegale’ tegenhouden van het schip. ‘Verdere informatie wordt later gepubliceerd’, aldus nog de woordvoerder.

De Britse minister van Defensie, Penny Mordaunt, tweette vier foto’s waarop te zien was hoe vier Britse mariniers zich aan boord van de tanker bevinden. De mariniers kwamen tussen ter ondersteuning van de Gibraltarese autoriteiten, aldus Mordaunt.