Amsterdam haakt af als organisator Songfestival
Duncan Laurence won het Songfestival. Foto: REUTERS

Amsterdam is volgend jaar niet de gastheer van het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse hoofdstad heeft besloten zich geen kandidaat te stellen. De gemeente hoopte dat het evenement in de Ziggo Dome kon worden gehouden, maar die zaal blijkt niet beschikbaar. De RAI en de Johan Cruyff ArenA waren al niet beschikbaar en de AFAS Live is niet groot genoeg, aldus de gemeente.

Amsterdam had er ook over nagedacht van de liedjeswedstrijd een echt festival te maken, op een terrein ‘met daarop een van de grote Lowlandstenten als hoofdpodium en daaromheen paviljoens met muziek en foodtrucks’. Dat bleek uiteindelijk te complex en te onzeker.

Augustus

Vijf steden zijn nu nog in de race: Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht. Den Haag, Breda en Leeuwarden trokken zich eerder al terug.

Nederland organiseert het songfestival van volgend jaar, omdat Duncan Laurence de editie van dit jaar in Israël heeft gewonnen.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft begrip voor het besluit van de gemeente Amsterdam om af te zien van het voornemen volgend jaar gaststad te zijn van het Eurovisiesongfestival.

Woensdag 10 juli is de deadline voor het inleveren van de bidbooks. In augustus zal naar verwachting de gaststad worden bekendgemaakt.