150 bedienden Asco kunnen maand na cyberaanval nog steeds niet aan het werk
De zetel van Asco in Zaventem. Foto: ddl

Bij de vliegtuigonderdelenproducent Asco kunnen een kleine maand nadat het bedrijf getroffen werd door een zware cyberaanval met ransomware nog steeds een 150-tal bedienden niet terug aan het werk.

De IT-systemen waarmee deze diensten werken zijn nog altijd niet operationeel. ‘Het is onduidelijk wanneer ze terug aan de slag kunnen’, aldus vakbondssecteraris Hannes Deumes van de bediendenvakbond ACV Puls.

Asco, dat vestigingen heeft in Zaventem, de Verenigde Staten, Duitsland en Canada en vliegtuigonderdelen levert aan de grote vliegtuigbouwers, herstelt maar moeizaam van de cyberaanval die uitgevoerd werd door onbekenden.

Wel zijn alle arbeiders in Zaventem inmiddels terug aan het werk, al draait de productie nog steeds niet op volle capaciteit omdat een aantal handelingen die vroeger automatisch gebeurden, nu manueel moeten worden uitgevoerd. Om de achterstand in de levering aan klanten weg te werken werft het bedrijf momenteel in sneltempo een honderdtal technici en een vijftigtal bedienden aan.