Vijf jaar cel voor ex-minister Noorwegen na seksueel misbruik asielzoekers
Svein Ludvigsen in juni 2008. Foto: REUTERS

Svein Ludvigsen, een voormalige Noorse minister, is donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel. De 72-jarige Ludvigsen heeft drie asielzoekers jarenlang seksueel misbruikt.

De ex-minister werd schuldig bevonden aan machtsmisbruik, omdat hij vanuit zijn positie de kwetsbaarheid van drie asielzoekers heeft misbruikt. Het gaat om mannen die vandaag 25 tot 34 jaar oud zijn, en van wie één een lichte mentale handicap heeft.

De feiten vonden tussen 2011 en 2017 plaats in meerdere huizen van Ludvigsen en in hotels. Twee van de drie slachtoffers verklaarden te vrezen dat ze hun verblijfsvergunning zouden verliezen als ze niet voldeden aan zijn wensen.

Ludvigsen heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Op het proces gaf hij wel toe seksuele betrekking gehad te hebben met een van de asielzoekers, maar volgens hem was dat met wederzijdse toestemming. De advocaat van Ludvigsen heeft al aangegeven in beroep te zullen gaan.

Ludvigsen was van 2001 tot 2005 minister van Visserij en van 2006 tot 2014 gouverneur van de noordelijke provincie Tromsø.