Amerikaanse sancties leiden tot overbelast elektriciteitsnet in Iran
Iraniërs doen almaar meer aan bitcoin mining. Foto: AFP

Een tekort aan harde valuta drijft Iraniërs in de armen van de bitcoin. Het proces van mining, waarmee je nieuwe cryptomunten kunt verzamelen, zet het Iraanse elektriciteitsnet echter onder extreme druk.

Sinds Amerikaans president Donald Trump vorig jaar oordeelde dat Iran te veel uranium verrijkt, krijgt het land allerlei sancties opgelegd. Een gevolg daarvan is de beperkte toegang tot harde valuta. Die dwingt de Iraanse bevolking op zoek te gaan naar alternatieven, zoals de bitcoin.

De cryptomunt wordt door het netwerk zelf uitgegeven en verwerf je door een proces van mining. Bitcoins ontstaan uit zogenaamde datablokken. Elk blok bevat een hoop transacties en een heel complexe wiskundige puzzel. Wie het eerst de oplossing van die puzzel vindt, krijgt als beloning een aantal cryptomunten.

Mining vraagt niet enkel extreem veel rekenkracht, je hebt er ook geavanceerde hardware en veel stroom voor nodig. Volgens Iraans minister van Elektriciteit en Energie Homayoun Haeri, gebruiken de miners daarvoor niet enkel ’s lands gesubsidieerde elektriciteit, maar trekken ze ook naar moskeeën, die gratis stroom krijgen.

Energie voor 24 huishoudens

Door de mining steeg de Iraanse elektriciteitsconsumptie de voorbije maand met 7%, aldus Mostafa Rajabi Mashhad van de Iraanse Tadvin Electricity Company. ‘De productie van één bitcoin vraagt evenveel energie als die van 24 huishoudens een heel jaar lang.’

Volgens Iraanse media heeft de mining-hype nu een cruciaal punt bereikt. De elektriciteitsvoorziening aan zogenaamde mining farms, plekken waar veel miners samenwerken, werd stilgelegd. Het Iraanse ministerie van Energie overweegt bovendien om miners een speciaal tarief op te leggen. Het doel is zo de kosten van mining te beperken en de druk op elektriciteitscentrales te reduceren.