Brussel heeft eerste parking speciaal voor steps
De eerste ‘stepparking’ van Brussel, op het Heilig Kruisplein in Elsene. Foto: Filip De Rycke/BRUZZ

De Brusselse gemeente Elsene probeert de op voetpaden en pleinen rondslingerende deelsteps onder controle te krijgen door speciale parkeerplaatsen voor de voertuigen aan te leggen. Woensdag verscheen de eerste in het straatbeeld, op het Heilig Kruisplein, zo meldt Bruzz.

De geschilderde, rechthoekige parkeerplaatsen hebben drie icoontjes die een deelstep moeten voorstellen. De gemeente Elsene hoopt zo de gebruikers, maar ook de eigenaren van de elektrische deelsteps, zover te krijgen dat ze de tweewielers correct parkeren.

‘Want zo kan het niet verder. Elke maand komen er nieuwe operatoren bij’, zegt Yves Rouet (Ecolo), schepen van Mobiliteit, aan Bruzz. ‘De nieuwe vervoersmiddelen zijn erg populair. Maar omdat ze zoveel overal worden geparkeerd, roepen ze bij de inwoners van de gemeente ook heel wat ergernis op.’

De gemeente voorziet de specifieke parkeerplaatsen volgens Bruzz te plaatsen aan het kerkhof van Elsene, het Kasteleinsplein, het Heilig Kruisplein en in de Elsensesteenweg. Boetes uitdelen aan wie de parkeerplaatsen niet gebruikt, kan de gemeente echter niet. ‘Dat moet op het niveau van het Gewest geregeld worden’, zegt Elsens burgemeester Christos Doulkeridis. Het Gewest verstrengde de regels voor het parkeren van deelsteps eerder al.