VN wil dat gedwongen terugkeer 'geredde' vluchtelingen naar Libië stopt
Het getroffen detentiecentrum in Tajoura. Foto: REUTERS

Naar aanleiding van de aanval op een Libisch vluchtelingencentrum contesteren de VN-organisaties voor vluchtelingen (UNHCR) en migratie (IOM) niet enkel de Libische detentiepolitiek maar ook de gedwongen terugkeer naar het land. Dat laatste lijkt een impliciete sneer naar Europa.

Gisteren vielen nabij de Libische hoofdstad Tripoli tientallen doden en gewonden door een luchtaanval op een detentiecentrum voor Afrikaanse migranten. Volgens de Libische regering was die het werk van commandant Khalifa Haftar. Haftar strijdt met zijn Libisch Nationaal Leger tegen de officiële Libische regering en heeft lak aan het door de VN ondersteunde vredesproces.

Het getroffen centrum ligt aan de Libische kust, op 14 kilometer van Tripoli, in de stad Tajoura. Het vangt vooral Afrikaanse vluchtelingen op die de oversteek naar Europa wilden wagen, iets waar de Europese regeringen niet op zitten te wachten. Om dergelijke scenario’s te vermijden, werkt Europa samen met de Libische kustwacht. Migranten en asielzoekers worden op zee onderschept en dan afgevoerd naar Libische detentiecentra.

Humanitaire corridor

Eind mei gaven UNHCR en IOM een vernietigende update van de situatie in die centra. 3.919 van de 5.378 mensen die er verbleven, zouden in een bijzonder kwetsbare positie verkeren.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) leven de ‘geredde’ vluchtelingen in onmenselijke omstandigheden. Ze lopen het risico op marteling, seksuele uitbuiting, afpersing en dwangarbeid. Europa deed al inspanningen om de situatie in de centra te verbeteren, maar volgens HRW zonder succes. Integendeel, de Europese samenwerking met Libië zou een cyclus van extreem misbruik in de hand werken.

UNHCR en IOM roepen de internationale gemeenschap nu op om de gedwongen terugkeer van vluchtelingen naar Libië te stoppen. UNHCR pleit daarbij voor een humanitaire corridor om migranten en vluchtelingen uit Libië te evacueren.