Indonesië stuurt afval terug naar het Westen
Containers vol plastic afval in Indonesië. Foto: AFP

Frankrijk en enkele andere westerse landen mogen zich binnenkort aan een return to sender verwachten. Indonesië stuurt immers tientallen afvalcontainers terug naar hun land van herkomst. ‘Wij willen niet langer als loosplaats fungeren’, stellen de autoriteiten.

De 49 containers bevatten puin, plastic afval en gevaarlijke materialen. Volgens de Indonesische douane schendt de invoer ervan de wetten van het land. Het afval zou uit de Verenigde Staten, Australië, Frankrijk, Duitsland en Hongkong komen.

Het was China dat begin 2018 de kat de bel aanbond. De Aziatische reus schudde het Westen wakker toen het plots weigerde nog plastic troep te ontvangen. Het Chinese importverbod veroorzaakte chaos op de recyclagemarkten en het Westen moest op zoek naar nieuwe bestemmingen voor zijn afval. Maar de pool van ‘gegadigden’ krimpt almaar. Want de Chinese actie inspireerde kleinere landen in Zuidoost-Azië om ook hun punt te maken.

Eerder al retourneerde Jakarta afvalcontainers richting Verenigde Staten en deden de Filipijnen hetzelfde met Canada. Ook Maleisië liet onlangs weten een gelijkaardige weg te zullen bewandelen voor het wegwerken van zijn berg plasticafval. ‘Vuilnis wordt verkocht onder het voorwendsel van recyclage’, verdedigde de Maleisische milieuminister haar aanpak tegenover The Financial Times. ‘Maar de verbranding van plastic tast de luchtkwaliteit aan. Die leidt onder meer tot gezondheidsrisico’s, vervuild water en illegale stortplaatsen.’

De regeringen in Zuidoost-Azië voelen zich bovendien gesterkt door een recente aanvulling op de VN Baselconventie. De wil mens en planeet beschermen tegen de negatieve gevolgen van gevaarlijk vuilnis. Dit voorjaar ondertekenden alle VN-leden - met uitzondering van de VS - een amendement op voorstel van Noorwegen. Dat geeft de ontwikkelingslanden meer slagkracht om de import van plastic te beheren.