Raad van State fluit Homans terug: burgemeesters Brusselse randgemeenten toch benoemd
Foto: Photo News

De Raad van State fluit Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) terug in haar beslissing om de burgemeesters van Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Drogenbos en Linkebeek niet te benoemen.

Dat blijkt dinsdag uit een arrest van de Raad van State. Het arrest heeft meteen tot gevolg dat de betrokkenen benoemd zijn als burgemeester. 'Het is niet alleen onze eerste overwinning op juridisch vlak, maar tevens een overwinning van de democratie', zegt de Linkebeekse burgemeester Yves Ghequière. 

Minister Homans zei in februari aan Radio 1 dat de kans 'totaal onbestaande' was dat de vier burgemeesters nog benoemd zouden worden tijdens deze regeerperiode. 'Ze moeten voor eens en voor altijd leren dat de faciliteitengemeenten in Vlaanderen liggen, en dat ze zich aan de regels moeten houden. De taalwetgeving overtreden, daar gaan wij niet licht over', klonk het toen. 

‘We hebben de faciliteitengemeenten op voorhand laten weten dat de gouverneur de oproepingsbrieven zou versturen. Maar ze hebben toch een eigen taalregister gebruikt, dat ze onwettig hebben aangelegd’, verweet ze de vier burgemeesters. In dat taalregister kunnen inwoners aangeven in welke taal ze hun brieven van de overheid willen ontvangen. De personen die daarin opgaven Franstalig te zijn, kregen dan ook een Franstalige oproepingsbrief toegestuurd. Maar in principe moeten ze elke keer opnieuw aangeven dat ze een document in het Frans willen krijgen. 

Garen spinnen bij de beslissing van de 'aartsvijand'

Een overtreding die streng moest worden bestraft, meende minister Homans. Maar dat spreekt de Raad van State nu tegen. 'Eén aanvraag om de vier jaar volstaat', klinkt het. 'Franstaligen verplichten om iedere keer documenten in het Frans aan te vragen is een onevenredige inperking van de rechten van de inwoners. Een bepaalde manier van registratie van de taalvoorkeur, die vervolgens vier jaar geldig is, moet mogelijk zijn.'

De N-VA greep het dossier in februari vooral aan om haar communautaire tanden te tonen, terwijl de Franstalige partijen garen konden spinnen bij de beslissing van 'de aartsvijand'. Het ging dan ook voornamelijk om een beslissing met politieke winnaars. In de praktijk had de niet-benoeming namelijk niet meteen zware gevolgen. De vier burgemeesters, die nu officieel benoemd zijn als gevolg van het besluit van de Raad van State, werden immers al aangesteld als waarnemend burgemeester. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in