Van zalige rust tot avontuurlijke uitdagingen in Bokrijk
Foto: Luc Daelemans
Wandelen, fietsen, kids laten ravotten, duiken in het verleden, ja zelfs traditionele boomsoorten van vroeger ontdekken..... Bokrijk is meer dan het Openluchtmuseum en dekt een waaier van leuke ladingen met smaakmakers voor jong én.... - neen, niet oud - wel jong van hart.

Speeltuin
De speeltuin van Bokrijk staat synoniem voor zalige pret voor de kleinsten. In het kleuterkinderdorp kunnen ze de wereld  op hun maat verkennen en ontdekken: een molentje, een kerkje, houten dieren. Het circuit voor mini-autootjes ligt er na een opknapbeurt stralend en uitdagend bij. Voor de grotere kids heeft Bokrijk andere uitdagende attracties in petto: een doolhof, een megaglijbaan... Ongetwijfeld steekt ook het avonturenparcours hen de ogen uit, net als de nieuwe dubbele kabelbaan. Met een lengte van veertig meter steekt ze elke durfal de ogen uit. Rustig toekijken of even uitblazen tussendoor?  Met extra banken en picknickspots is er keuze te over om even op adem te komen.

Arboretum met oude boomsoorten
Bokrijk staat bekend om de pracht van de oude gebouwen, maar wist je dat er ook oude, traditionele – en vaak ook bedreigde – bomen en struiken worden gekweekt? Neem daarvoor maar een kijkje in het arboretum. Je ziet er onder andere hulst, magnolia, rododendron en een prachtige variatie eiken en beuken, net als varen- en bamboecollecties. Vele van deze planten zijn nu met uitsterven bedreigd of zelfs verdwenen uit hun natuurlijke habitat.

Wandelen en fietsen
Op zoek naar een beetje rust en stilte? Dan is een wandeling een absolute aanrader. Je hebt de keuze uit vijf routes van 1,5 tot 9,5 km in het rustgevende vijvergebied De Wijers. Om te fietsen kan je vanuit Bokrijk op pad op het legendarische Limburgse fietsroutenetwerk. Bokrijk ligt op knooppunt 71, 91 en 92. En dan zwijgen we nog van dé blikvanger voor de bezoekers op de trappers: fietsen door het water. Het is een zalige ervaring, rustig peddelen helemaal omgeven door het rustgevende water. Met het uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’ is het nog meer van het water genieten.
 

Praktisch:

  • Arboretum, fiets- en wandelroutes gratis, hele jaar.
  • Fiets- en wandelkaarten te koop (vanaf 2,5 euro) in het infocenter
  • Uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’, aan fietsknooppunt 91 bij ‘Fietsen door het Water’.
    Fietsen te huur (10 euro per dag) via https://fietsparadijslimburg.be
  • Boek een parkgids om de natuurlijke rijkdom van het arboretum nog beter te verkennen via info@limburgsenatuurgidsen.be

Openingsuren zomer: dagelijks 10-18 uur.
Openluchtmuseum Bokrijk, Bokrijklaan 1, Genk.
Info: www.bokrijk.be